Italia îşi revine treptat din cumplita încercare pandemică, iar odată cu ea şi Vaticanul – sufletul Bisericii Catolice. Bazilica Sfântul Petru din Roma, închisă pentru turişti în ultimele două luni din cauza măsurilor de izolare, îşi redeschide de luni porţile pentru vizitatori, a anunţat vineri biroul de presă de la Vatican, citat de Agenzia Nova.
Celebra Piaţă Sfântul Petru, ce permite accesul în bazilică, cel mai mare sanctuar catolic din lume, va fi la rândul ei redeschisă marelui public.
De la începutul pandemiei de COVID-19, statul Vatican, enclavă în centrul Romei, a decis să ia aceleaşi măsuri de prevenire a răspândiri coronavirusului ca întreaga Italie.
Bazilica Sfântul Petru şi alte trei biserici pontificale vor trebui să respecte recomandarea Ministerului italian de Interne, care limitează la cel mult 200 de persoane care au dreptul să asiste la slujbele religioase oficiate în lăcaşuri de cult.
Oamenilor, care doresc să ia parte la liturghiile din Bazilica Sfântul Petru, dar și din alte bazilici papale din Roma, li se va verifica temperatura. Aceasta este una dintre măsurile luate pentrua stopa răspândireacoronavirusului, potrivitVaticanului.
Noile reguli pentru bisericile din Italia includ un număr limitat de participanți, distanțare și purtarea măștilor de protecție, dar acestea nu impun scanare termică, ceea ce înseamnă că bazilicile papale vor avea reguli și mai stricte.
Încă de vineri la prima oră s-a început dezinfectarea celor 23.000 de metri pătraţi ai zonei care se va redeschide pelerinilor.
Bazilica Sfântul Petru a fost închisă pentru turişti pe 10 martie, când întreaga Italie a intrat în carantină. Deopotrivă templu creştin dar şi al turismului de masă, lîcaşul de cult a fost considerat un focar major de propagare a noului coronavirus.
Dezinfectarea Bazilicii Sfântul Petru din Roma, care se redeschide de luni pentru turişti
Italia a plătit un tribut major de peste 31.000 de decese pandemiei, iar momentele când Papa s-a rugat singur, de Paşte, în piaţa de regulă pline de pelerini vor rămâne în memoria multor generaţii de acum înainte.
Redeschiderea Vaticanuluipentru turişti este, în primul rând, un semn desperanţă al întregiiumanităţigreu încercateîn ultima perioadă.