Apar noi date îngrijorătoare despre eficiența vaccinului AstraZeneca împotriva noii tulpini de COVID-19. Potrivit unui studiu, acesta ar avea o eficiență de doar 10% împotriva noii tulpini de COVID-19, identificată în Africa de Sud, după un test clinic la scară mică vizând protecția față de formele de boală moderate și ușoare, relateazăThe Guardian.
Studiul indică, așadar o eficacitate foarte mică împotriva infecției ușoare și moderate cu noua tulpină, deși și-au exprimat speranța că – în teorie – va oferi cu toate acestea protecție semnificativă împotriva infecțiilor mai grave.
Rezultatele dezamăgitoare au venit în timp ce testele de laborator pe vaccinul Pfizer/BioNtech au arătat că acesta oferă protecție substanțială împotriva variantei.
Cercetătorii de la Universitatea din Texas au colectat anticorpi conținând plasmă de la 20 de oameni care au primit recent două doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech.
La teste, anticorpii aveau o eficiență medie de 81% în a neutraliza noua variantă. Rezultatele, publicate în Nature Medicine, sugerează că mutația cheie a variantei, cunoscută ca E484K, nu subminează în mod grav protecția vaccinului.
Africa de Sud a oprit vaccinarea cu AstraZenca/Oxford, în timp ce ministrul Sănătății al Regatului Unit a indicat că ar putea fi nevoie de un vaccin anti-Covid anual, în timp ce cercetătorii încearcă să fie cu un pas înaintea mutațiilor virusului.
Africa de Sud a anunţat că suspendă temporar campania de vaccinare anti-COVID-19 cu serul dezvoltat deAstraZenecași Oxford, după ce un studiu a arătat că acesta are o eficiență „limitată” împotriva mutației de virus descoperită chiar pe teritoriul acestei țări. Studiul, realizat de o universitate din Johannesburg şi care nu a fost examinat deocamdată de instituţii similare, arată că vaccinul Astrazeneca este eficient numai 22% împotriva formelor moderate ale virusului. În acest context, autoritățile din Australia au făcut apel la calm și i-au îndemnat pe cetățeni să aibă încredere și să se imunizeze cu vaccinul Astrazeneca.
Un studiu realizat de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, încă neconfirmat de cercetări suplimentare, arată că vaccinul anticoronavirus produs de Oxford și Atsrazeneca oferă „o protecţie limitată împotriva formelor moderate ale bolii cauzate de varianta sud-africană, la adulţii tineri”.
„Este o problemă temporară, trebuie să suspendăm vaccinurileAstraZenecapână când vom rezolva aceste probleme”, a precizat Zweli Mkhize, ministrul sud-african al Sănătății, citat deReuters.
Prime rezultate indică o eficiență de numai 22% a acestui vaccin împotriva formelor moderate ale virusului, iar în privința formelor severe nu sunt încă rezultate.