Prețul petrolului brut a crescut marți la un maxim al ultimelor cinci luni, în timp ce producătorii americani au închis cea mai mare producție offshore în Golful Mexic înaintea Uraganului Laura, chiar și în condițiile în care creșterea cazurilor de coronavirus din Asia și Europa a înregistrat un plus de câștig.
LCOc1 futures Brent a crescut cu 73 de cenți, sau 1,6%, pentru a se stabili la 45,86 USD pe baril, în timp ce CLc1 brut US West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 73 de cenți, sau 1,7%, pentru a se stabili la 43,35 dolari, scrie Reuters.
Aceasta a fost cea mai mare valoare pentru ambele valori de referință începând cu 5 martie, cu o zi înainte ca Arabia Saudită și Rusia să nu fi convenit asupra unui nou plan de reducere a producției și cu aproximativ o săptămână înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să declare COVID-19 o pandemie.
Producătorii americani au redus producția brută înaintea uraganului Laura, într-un ritm care se apropie de nivelul uraganului Katrina din 2005 și au oprit, de asemenea, cea mai mare rafinare a petrolului de-a lungul coastei Texas / Louisiana.
Laura este de așteptat să se întărească într-un uragan major, cu vânt de 115 mile pe oră (185 km / h) înainte să lovească coasta din apropierea graniței dintre Texas și Louisiana, potrivit Centrului Național al Uraganelor.
Marți, producătorii au evacuat 310 instalații offshore și au închis 1,56 milioane de barili pe zi (bpd) de producție brută, 84% din producția offshore a Golfului Mexic, aproape de întreruperea de 90% pe care Katrina a adus-o în urmă cu 15 ani.
„Forța de astăzi a fost din nou aproape în întregime atribuibilă furtunilor”, a declarat Jim Ritterbusch, președintele Ritterbusch și Asociații din Galena, Illinois, menționând că factorul furtună va umbri probabil raportul săptămânal de stocare de la US Energy Information Administration (EIA).
Analiștii prognozează stocurile brute din SUA în scăderea săptămânii trecute pentru a cincea săptămână consecutiv, potrivit unui sondaj Reuters realizat înainte de rapoartele Institutului American Petrolului (API) de la ora 16:30 (2030 GMT) marți și a guvernului miercuri.
„În general, uraganul ar putea să limiteze oferta săptămâna aceasta, dar în curând piața se va concentra pe cel mai mare uragan dintre toate, COVID-19”, a declarat Bjornar Tonhaugen, șeful piețelor de petrol din Rystad Energy.
Europa înregistrează o creștere a cazurilor de coronavirus, inclusiv a re-infecției. Două re-infecții au fost raportate în Europa și una în Hong Kong.
În altă parte, oficialii comerțului american și chinez și-au reafirmat angajamentul față de un acord comercial de faza 1.
Reamintim că, în aprilie, în contextul pandemiei de coronavirus și practic a ”carantinării” economiilor, cererea de petrol practic s-a prăbușit și a scăzut, pentru prima dată în istorie, sub 0 pe baril.
Arabia Saudită, Rusia și alți producători de petrol au încercat să mențină prețurile, înțelegându-se să reducă producția cu 9,7 milioane de barili pe zi, în lunile mai și iunie. Aceasta a fost cea mai puternică reducere de producție asupra căreia s-a negociat vreodată. Și, chiar și așa, nu a fost suficient. Instalațiile de stocare a petrolului au fost pline, iar cererea era extrem de scăzută, economiile fiind încă ”amorțite” de criza COVID-19.
Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de petrol în următorul deceniu, urgentând astfel utilizarea la scară largă a energiei cu emisii reduse de carbon, potrivit unui nou raport.