Uniunea Europeană renunţă la a mai cumpăra 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca şi Johnson & Johnson, posibilitate care era prevăzută în contractele încheiate cu cele două companii producătoare, informează Reuters, care citează un oficial european de rang înalt.
Acesta este cel mai recent semn din partea Bruxelles-ului că încearcă să se distanțeze de producătorul anglo-suedez AstraZeneca pe fondul tensiunilor legate de reducerea livrărilor de doze de vaccin din cauza problemelor de producție. Dar este, totodată și un semnal care vine în contextul îngrijorărilor legate de asocierea dintre aceste tipuri de vaccin și apariția unor cazuri rare de cheaguri de sânge, notează sursa citată.
În numele celor 27 de state membre UE, Comisia Europeană a semnat un contract cu AstraZeneca, ce prevede livrarea de 400 de milioane de doze, din care au fost cumpărate 300 de milioane, în timp ce contractul încheiat cu Johnson & Johnson prevede livrarea altor 400 de milioane de doze, dintre care au fost comandate 200 de milioane.
Vaccinurile anti-COVID-19 AstraZeneca şi Johnson & Johnson se numără printre cele patru care au primit aprobarea de afi utilizate pe teritoriul Uniunii Europene, pe lângă serurile dezvoltate de Pfizder/BioNTech și Moderna.
Cele două tipuri de vaccin au provocat însă îngrijorări la nivel internațional după ce au fost semnalate cazuri de tromboze la persoane cărora le-au fost administrate aceste vaccinuri.
În urma evaluărilor, specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au ajuns la concluzia că apariția cazurilor de tromboză poate avea legătură cu administrarea vaccinurilor, motiv pentru care au recomandat menționarea aceastor efecte secundare rare pe eticheta produselor.
În același timp însă, EMA subliniază că beneficiile vaccinării cu aceste două tipuri de ser depășesc riscurile.