Coronavirus | Majoritatea statelor membre UE doresc suspendarea amendamentului care obligă companiile aeriene să restituie banii pasagerilor pentru zborurile anulate

Coronavirus | Majoritatea statelor membre UE doresc suspendarea amendamentului care obligă companiile aeriene să restituie banii pasagerilor pentru zborurile anulate
Foto: Pixabay

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene cer autorităților de la Bruxelles să suspende temporar o lege europeană care acordă restituiri pentru zborurile anulate. Douăsprezece guverne au solicitat Comisiei Europene să suspende normele care obligă companiile aeriene să ofere rambursări complete și să le ofere în loc vouchere pentru călătoriile viitoare. Franța și Olanda conduc această acțiune, care a avut loc miercuri în cadrul unei întâlniri a miniștrilor europeni ai transporturilor.

Pasageri nemulțumiți că și-au anulat zborurile din cauza măsurilor luate în contextul COVID-19

Celelalte țări care au stat la baza cererii au fost Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Grecia, Irlanda, Letonia, Malta, Polonia și Portugalia. Euronews a primit informații conform cărora alte patru țări – Germania, Spania, România și Estonia și-au exprimat sprijinul.

Majoritatea statelor membre UE susțin această inițiativă

Înițiativa a luat naștere în urma nemulțumirii pasagerilor care și-au anulat zborurile din cauza măsurilor restrictive luate în contextual răspândirii coronavirusului, dar li s-au oferit doar cupoane valorice ca despăgubire.

Reglementările europene spun că pasagerilor trebuie să li se ofere o rambursare în cazul anulării unui zbor.

Însă acum există un efort de a suspenda temporar această legislație a UE pentru a oferi companiilor aeriene aflate în dificultate un sprijin.

„Pandemia COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra transportului internațional, inclusiv asupra transportului aerian„, au afirmat cele 12 de țări UE într-o declarație comuna.

„Un număr imens de zboruri au fost anulate. Transportatorii aerieni nu mai generează activități de transport de pasageri, dar continuă să suporte costuri de funcționare ridicate.

„Din această cauză, Regulamentul CE (nr.) 261/2004 și obligația sa de a rambursa biletele anulate în numerar, dacă pasagerul decide astfel, plasează companiile aeriene într-o situație dificilă în care se confruntă cu o provocare gravă în ceea ce privește fluxul de numerar.

„La formularea regulamentului, nu se putea prevedea actuala criză globală și impactul acesteia asupra transportului aerian.Obiectivul comun al Uniunii Europene și al statelor sale membre trebuie să fie acela de a menține structura pieței europene a traficului aerian dincolo de criza actuală, luând în considerare interesele și protecția necesară a pasagerilor.”

Comisarul UE pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat însă marți pentru Euronews că este de părere că o asemenea măsură nu este o idee bună.

Majoritatea statelor membre UE susțin această inițiativă

Cu toate acestea, majoritatea statelor UE sunt acum în spatele acestei măsuri, a declarat un diplomat UE postului Euronews miercuri seara, declarând că Germania, Spania, România și Estonia au susținut inițiativa propusă de cele 12 state membre UE, că există o majoritate, dar că „mingea .se află acum în Curtea comisarului Valean”.

Printre alte state membre ale UE, Lituania este „deschisă pentru discuții ulterioare”, în timp ce Slovacia și Italia au solicitat o „abordare echilibrată”. Austria, Danemarca, Ungaria, Finlanda și Suedia și-au exprimat îndoielile sau au solicitat să acționeze cu prudență. Numai Luxemburg s-a opus în mod explicit unui amendament.

Un oficial olandez a declarat: „Ministrul Transporturilor Cora van Nieuwenhuizen a menționat că majoritatea Consiliului s-a exprimat în sprijinul utilizării voucherelor pentru a împiedica companiile aeriene aflate într-o situație dificilă să intre în probleme financiare imediate.Comisarul Vălean a declarat în reacția sa că discuția este în curs, inclusiv în cadrul Comisiei.Împreună cu alți susținători, Țările de Jos vor discuta despre modul în care trebuie să continue.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie