Ungaria și Polonia își mențin vetoul asupra viitorului buget al UE și asupra fondului de redresare economică, a anunțat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, după o întâlnire cu omologul său polonez, la Bruxelles, luni, transmite Reuters.
„Am afirmat că suntem unul lângă celălalt”, a spus șeful diplomației ungare, într-un videoclip postat pe Facebook. „Nu vom lăsa loc niciunui efort menit să rupă această cooperare”, a mai adăugat el.
Varșovia și Budapesta blochează bugetul și fondul de redresare economică pentru că nu sunt de acord ca accesul la fonduri să fie condiționat de respectarea statului de drept.
La rândul său, Pawel Jablonski, ministrul adjunct de Externe al Poloniei, a declarat pentru Polsat News că nici poziția Varșoviei nu s-a schimbat.
„Premierul a arătat foarte clar că nu vom fi de acord cu nicio soluție care nu ar garanta respectarea drepturilor noastre, nu ne-ar oferi garanția că suntem în siguranță, că drepturile stabilite în tratatul UE sunt respectate”, a subliniat demnitarul polonez.
„Dacă există un acord care garantează aceste drepturi, atunci vom fi de acord. Un veto este un instrument”, a adăugat el.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și diplomat de carieră, s-a arătat de părere că „președinția Uniunii Europene exercitată de Germania nu își va încheia mandatul fără ca Planul de redresare și reziliență, ca de altfel și cadrul financiar multianual, bugetul Uniunii Europene, să nu intre în vigoare”.
Întrebat de Tudor Mușat cum poate fi rezolvatimpasul,Cristian Diaconescua explicat: „În primul rând, din întregul context politic european, pot să vă spun că președinția Uniunii Europene exercitată de Germania nu își va încheia mandatul fără ca Planul de redresare și reziliență, ca de altfel și cadrul financiar multianual, bugetul Uniunii Europene, să nu intre în vigoare. Sigur, este acest incident de parcurs, mai ales cu Ungaria, mai puțin cu Polonia. Polonia a lăsat încă o serie de canale de discuții, dar chestiunea, după părerea mea, în următoarele 10 zile, două săptămâni, se va rezolva. Problema însă este cât se poate de semnificativă și importantă pentru noi. Nu este vorba numai de încălcări, fraude, ilegalități în ceea ce privește fondurile europene. Se mai adăuga și o altă condiționalitate, și anume încălcarea valorilor Uniunii Europene – de fapt, Ungaria și Polonia acolo au probleme, pentru că ei, după cum știți, se află în sistemul sancționatoriu al Articolului 7 prin deciziile luate în Parlamentul European”.