Ungaria a primit, marți, primele 550.000 de doze de vaccin chinezesc Sinopharm împotriva COVID-19, informează Deutsche Welle. Este prima țară din Uniunea Europeană care a autorizat utilizarea acestui ser. Dozele vor permite imunizarea a 275.000 de persoane. Ungaria a început și vaccinarea cu serul rusesc Sputnik V.
„Datorită cooperării cu guvernul chinez, suntem prima ţară din Uniunea Europeană care a primit vaccinul Sinopharm. (…) Încercăm să salvăm vieţi şi să menţinem economia. Este o zi importantă pentru Ungaria”, a declarat Tamas Menczer, secretar de stat pentru afaceri externe.
Autoritățile din țara vecină au autorizat utilizarea vaccinului Sinopharm încă de la finele lunii ianuarie, când au și anunțat achiziționarea a cinci milioane de doze. Primele 550.000 au ajuns de la Beijing marți, pe aeroportul din Budapesta, cu o aeronavă a statului ungar.
Centrul naţional de sănătate publică din Ungaria urmează să facă de acum mai multe teste, iar apoi vaccinul va fi administrat populației.
Ungaria este prima țară din blocul comunitar care decide folosirea vaccinului chinezesc anticoronavirus după ce, anterior, a fost prima care a autorizat utilizarea serului rusesc Sputnik V. Administrarea acestuia din urmă a început vineri. 2.800 de doze au fost administrate în patru spitale din capitala țării, Budapesta.
Ungaria a comandat două milioane de doze de vaccin Sputnik V, care urmează să fie livrate în trei luni. Ele ar trebui să imunizeze un milion de oameni.
Sputnik V a devenit, în august 2020, primul vaccin anti-COVID-19 înregistrat în lume. La început, oamenii de știință au fost sceptici, criticând viteza cu care a fost produs vaccinul rusesc și lipsa totală de transparență. Dar un studiu publicat recent în The Lancet arată că Sputnik V are o eficiență de 91,6% împotriva COVID-19.
Premierul ungar Viktor Orban a criticat Bruxellesul pentru modul în care s-a ocupat de achiziția vaccinurilor anti-COVID-19.
„În fiecare zi ce trece aşteptând Bruxellesul, vom pierde vieţile a o sută de unguri. De ce ar trebui să credem că experţii europeni sunt mai inteligenţi decât noi?”, a declarat Viktor Orban.
Acesta a promis că, până la sfârşitul lunii mai, Ungaria va vaccina cu 3,5 milioane de persoane, mai mult decât în orice altă ţară a UE de dimensiuni similare.
Recent, autoritățile de la Budapesta au simplificat procedura de aprobare a vaccinurilor anticoronavirus: un ser primește aprobarea dacă e utilizat în cel puțin trei țări și dacă a fost deja administrat la cel puțin un milion de oameni din întreaga lume.