Directorul principalei agenţii federale de sănătate publică a Statelor Unite a anunțat că un milion de americani au primit prima doză de vaccin anti-Covid-19,conform AFP, citatăde News.ro.
„Statele Unite au depăşit astăzi stadiul preliminar dar crucial. Autorităţile locale au raportat că mai mult de un milion de persoane au primit prima doză dintr-un vaccin contra Covid-19”, a declarat Robert Redfield.
Directorul Centrului de prevenire şi luptă contra bolilor a spuscă SUA are „un drum dificil” în campania de vaccinare.
Şi dr. Moncef Slaoui, consilier principal al programului guvernamental de vaccinare, a spus că obiectivul de a vaccina 20 de milioane de persoane până la sfârșitul anului”probabil că nu va fi atins”.
Statele Unite au ca obiectiv să imunizeze 100 de milioane de persoane înainte de finalul primului trimestru din 2021 şi alte 100 de milioane înainte de sfârşitul celui de-al doilea trimestru, a susţinut dr. Slaoui.
Robert Redfield a atras atenția oamenilor pentru a respecta în continuare măsurileimpuse.
Imunologul Anthony Fauci a spusmiercuri căţara ar putea ajunge la un nivel de imunitate de 70 până la 85% de acum şi până vara viitoare.
„Când se va produce asta, va exista o umbrelă de protecţie în toată ţara”, a precizat el.
Dr. Fauci a lăsat să se înţeleagă că toate căsătoriile în SUA ar putea fi reluate în mod normal de acum şi până în iunie sau iulie 2021.
Vaccinul anticoronavirus produs de compania americană în domeniul biotehnologieiModernaa fost autorizat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii de către Agenţia americană a medicamentului. Acesta va fi folosit în campania de vaccinare începută luni în SUA, fiind eficient în proporţie de 94.1%. Executivul american a pre-cumpărat 200 de milioane de doze, comparativ cu 100 de milioane în cazul Pfizer.
„Felicitări, vaccinulModernaeste acum disponibil!”,a transmis Donald Trump, președintele în exercițiu al Statelor Unite.
Acordul FDA a venit la o zi după avizul favorabil dat de un comitet de experţi americani. Vaccinul dezvoltat deModernaa fost aprobat la 19 zile de la depunerea cererii oficiale. În cazul Pfizer – BioNTech, procesul a durat 22 de zile.
„FDA a făcut un nou pas crucial în lupta împotriva acestei pandemii”,a declarat dr. Stephen Hahn, președintele FDA, potrivit AFP.
După anunțul Agenției,Modernaa transmis că distribuția dozelor de vaccin va începe „imediat”. Compania a promis să distribuie 20 de milioane de doze până la finele acestui an, 80 de milioane în primul trimestru din 2021 și 100 de milioane în al doilea trimestru al anului viitor. Vor fi vaccinate astfel 100 de milioane de persoane.
VaccinulModernae administrat în două doze la un interval de patru săptămâni. Ele pot fi stocate la -20°C (cel de la Pfizer are nevoie de -70°C).
Și în Marea Britanie campania de vaccinare anti-COVID-19 a început deja. În Uniunea Europeană, startul se va da la finalul lunii. Într-o primă tranșă simbolică,România va primi 10.000 de dozecare vor ajunge lacadrele medicale din 10 spitale.Prețurile vaccinurilornegociate de UE au fost dezvăluite din greșeală de un oficial belgian. Potrivit tabelului, cel mai ieftin vaccin e cel de la Oxford – AstraZeneca – sub 2 euro, iar cel mai scump e cel de laModerna– 18 dolari.
Vaccinurile anticoronavirus dezvoltate de Pfizer – BioNTech șiModernanu sunt recomandate persoanelor susceptibile să facă reacţii alergice.
Ele au la bază o nouă tehnologie, a ARN-ului mesager, şi s-au observat reacţii alergice atât la două persoane care au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer în Regatul Unit, cât şi la două persoane vaccinate în Statele Unite.
Theo Trandafirescu, un medic român stabilit în Statele Unite, a primit deja o primă doză de vaccin și a povestit, pentru B1 TV, cum a decurs experiența sa. Acesta a explicat șiposibilele efecte secundare.
Două vaccinuri, cele ale societăţilor Pfizer/ BioNTech şi Moderna, au fost aprobate până acum pentru distribuire de autorităţile sanitare în SUA, care au început campania de vaccinare pe 14 decembrie.