Un expert chinez e de părere că noul coronavirus ar putea persista în Europa încă doi ani: „Ar fi perfect normal”

Un expert chinez e de părere că noul coronavirus ar putea persista în Europa încă doi ani: „Ar fi perfect normal”
Foto: Pixabay

Un expert chinez În boli în infecțioase a afirmat că Europa trebuie să renunțe la gândul că pandemia de COVID-19 se va încheia în curând, și să se pregătească pentru o luptă ce ar putea dura până la doi ani, scrie South China Morning Post.

Avertismentul – lansat de Zhang Wenhong, liderul echipei de experți clinici din Shanghai – a venit pe măsură ce țările europene, printre care Italia, Spania, Germania, depistează tot mai mulți locuitori cu noul coronavirus, în timp ce China încearcă să păstreze cazurile de import în afara țării și a raportat o singură îmbolnăvire pe plan național în ultimele patru zile.

„Ar fi perfect normal ca virusul să vină, și să plece, și să dureze în jur de unul, doi ani”, a spus Zhang într-o videoconferință organizată de consulatul chinez din orașul german Dusseldorf.

„Pot să vă spun de acum, puteți uita gândul că pandemia va ajunge la un sfârșit în Europa în viitorul apropiat”, a spus el unei audiențe formate majoritar din expați chinezi și studenți.

Zhang, care are și funcția de director al departamentului de boli infecțioase de la Spitalul Huashan din Universitatea Fudan din Shanghai, estimase anterior că epidemia din China va ajunge la un vârf între aprilie și iunie, pentru ca mai apoi să intre în remise pe perioada verii și să revină sporadic în toamnă și iarnă, atingând un nou vârf – probabil la o scară mai mică – în primăvara viitoare.

Cu toate acestea, cum epidemia s-a transformat într-o pandemie, este inevitabil ca situația să se prelungească și momentul în care va fi adusă sub control – că va fi vara aceasta sau următoarea – depinde de efortul global de limitare a răspândirii, mai spune expertul.

„Pentru a rezolva această epidemie în scurt timp, este nevoie ca măsurile să fie extrem de radicale”, a afirmat Zhang, care a mai adăugat că autoritățile din China au fost capabile să închidă orașe la nivel național pentru că evenimentele au avut loc în timpul vacanței dedicate Anului Nou Chinezesc, când școlile și afacerile ar fi fost închise oricum.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`