Uniunea Europeană și Marea Britanie au perfectat un acord comercial istoric pentru era post-Brexit, cu doar șapte zile înainte de încheierea perioadei de tranziție acordate începând cuprima parte a anului și totodată înainte ca despărțirea să se transforme dintr-o decizie politică într-o realitate juridică marcată de consecințe sale depline, transmite El Pais.
Ultima rundă de discuții dintre echipele de negociere conduse de Michel Barnier din partea UE și de David Frost din partea Regatului Unit s-ar prelungit mai bine de o noapte întreagă și în cele din urmă, joi, părțile au perfectat acordul comercial care va reglementa relațiile între arhipelag și continent în următorii ani. Viitorul acces și cotele de pescuit ale UE în apele britanice par să fi fost ultimele neînțelegeri între echipele de negociere, care au dus astfel la bun sfârșit circa nouă luni de tratative intense.
Textul acordului trebuie să intre în vigoare de o manieră provizorie la 1 ianuarie, pentru că este deja clar că Parlamentul European nu îl va putea ratifica înainte de finalul anului 2020.
Boris Johnson poate încerca să convoace Camera Comunelor în data de 30 decembrie, însă premierul Regatului Unit trebuie să se asigure mai întâi că beneficiază de sprijinul deputaților eurosceptici, care doreau o ruptură curată și fără condiții de Marea Britanie.
Prim-ministrul britanic, după cum au relatat câteva surse conservatoare din arhipelag, i-a sunat în noaptea de miercuri pe miniștrii săi pentru a le cere să îl ajute „să vândă un acord” care „respectă atât suveranitatea Regatului Unit, cât și a UE”.
„Acest acord permite începerea unei noi relații între Regatul Unit și UE. Una pe care ne-am dorit-o întotdeauna – o relație comercială și economică înfloritoare între un Regat Unit suveran și partenerii și prietenii noștri europeni”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra, potrivit Euronews.„Pentru poporul britanic acordul livrează obiectivele referendumului din 2016 și ale alegerilor din 2019, și va aduce beneficii semnificative atât pentru Regatul Unit, cât și pentru UE”, a adăugat el.
Acordul „va proteja interesele europene”, a subliniat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. „Putem lăsa în sfârșit Brexitul în urma noastră. Europa va continua să meargă înainte”, a mai spus ea.
„Regatul Unit a ales să părăsească UE și piața unică, să renunțe la drepturile și avantajele unui stat membru”, a subliniat Michel Barnier, negociatorul-șef al UE. „Vor fi prin urmare, în ciuda acestui acord, schimbări reale în zilele care vin… asta este consecința Brexitului”, a explicat oficialul.