Președintele rus Vladimir Putin i-a împărtășit cancelarului german Angela Merkel „profunda îngrijorare” a Kremlinului, în contextul în care Ucraina a instaurat Legea marțială, cerându-i liderului de la Berlin să descurajeze Kievul în legătură cu orice acțiune „negândită”.
Anunțul a fost făcut chiar de Moscova, după ce cei doi lideri de stat au avut o convorbire la telefon la inițiativa părții germane, pentru a discuta despre „incidentul periculos” din Marea Neagră.
Comunicatul Kremlinului susține că, în timpul convorbirii cu Angela Merkel, Vladimir Putin „și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu decizia Kievului de a-și aduce forțele armate în stare de alertă și de a instaura legea marțială”.
Totodată, președintele Rusiei a denunțat „acțiunile de provocare ale părții ucrainene și încălcarea grosolană a normelor de drept internațional de către navele militare ale acesteia”.
De asemenea, Vladimir Putin și-a exprimat „speranța că Berlinul va putea influența autoritățile ucrainene pentru a le descuraja în legătură cu ulterioare acțiuni negândite”, subliniază comunicatul.
Discuția dintre cei doi lideri vine în contextul în care, luni seară, Rada Supremă de la Kiev a aprobat decretul președintelui Petro Poroșenko de a institui Legea marțială timp de 30 de zile, începând cu 28 noiembrie 2018, orele 9.00, în regiunile aflate la frontiera cu Rusia, cu teritoriul separatist transnistrean și în cele care au ieșire la Marea Neagră, respectiv la Marea Azov.
Decizia a fost luată după ce trei nave ucrainene au fost reținute de forțele speciale rusești, în strâmtoarea Kerci, care permite trecerea din Marea Neagră în Marea Azov. Mai mult decât atât, acțiunea militară s-a soldat cu mai mulți răniți. Prin urmare, Legea marțială a fost instituită în regiunile Vinnița, Luhansk, Mikolaiv, Odesa, Sumi, Harkiv, Cernihiv, Donețk, Zaporijjia și Herson.