Numărul infectărilor sau deceselor cauzate de noul coronavirus intră pe o pantă descendentă în multe țări, iar pregătirile pentru revenirea treptată la normal sunt în desfășurare.
Pe măsură ce unele state aleg să redeschidă treptat unele sectoare, alte națiuni încă nu ridică restricțiile impuse de starea de urgență, de teama unor noi infectări.
În Turcia, lucrurile ar putea reintra la normal după încheierea Ramadanului, la sfârşitul lunii mai, după cum a declarat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.
Pe 11 aprilie, guvernul turc a impus carantina pe o perioadă de 48 de ore pentru 31 de provincii, vizate de restricțiile speciale fiind trei sferturi din populație. Din păcate, efectele deciziei au fost dezastruoase.
Decizia a fost anunțată de autorități cu doar două ore înainte de intrarea în vigoare. Asta a determinat oamenii să se îmbulzească în magazine să-și facă provizii. Asistând la haosul produs, Erdogan s-a adresat națiunii, dând asigurări că Turcia e suficient de puternică să-și protejeze și aprovizioneze cetățenii. În plus, carantina a fost extinsă și în weekendul următor.
În timpul săptămânii, au fost obligate să stea acasă doar persoanele care au sub 20 de ani sau cele de peste 65. Așadar, toți ceilalți cetățeni au avut voie să iasă din locuințe, deși multe mici afaceri sunt închise, restaurantele sunt deschise doar pentru delivery, băncile au program scurt, iar parcurile și alte locuri publice sunt închise. În schimb, pe șantierele de construcții se lucrează, la fel și în multe fabrici și firme.
În vreme ce unii au văzut restricțiile cu jumătate de măsură ca pe un lucru pozitiv, ideea fiind ca doar oamenii vulnerabili să fie protejați, alții nu au privit cu ochi buni această variantă.
În acest context, Turcia a devenit noul focar de infecție cu COVID-19 din Orientul Mijlociu, după ce numărul infectărilor cu COVID-19 a ajuns la 95,591 de cazuri (țara pe locul 7 în lume după numărul persoanelor infectate).
În schimb, rata mortalității aici e mult mai mică decât în alte țări. Fahrettin Koca, ministrul turc al Sănătății, a susținut că mortalitatea e doar puțin peste 2% deoarece sistemul sanitar are capacitate mare, iar spitalele au protocoale diferite decât în alte state.
Mai exact, în Turcia, purtarea măștilor de protecție este obligatorie în locurile publice, dar ele nu se mai găsesc de vânzare nicăieri. Acest lucru a fost interzis, deoarece guvernul le distribuie acum gratuit prin intermediul farmaciilor. În plus, voluntari și polițiști merg din casă în casă pentru a se asigura că persoanele vulnerabile au tot ce le trebuie.
De asemenea, în fiecare district sunt call centere unde persoanele vârstnice pot suna pentru a primi cele necesare.
„Această pandemie a devenit cea mai mare criză de la cel de-Al Doilea Război Mondial în ceea ce priveşte consecinţele sale economice”, a declarat Erdogan în cadrul unei videoconferinţe.
Șeful statului a mai cerut cetățenilor o respectare maximă a măsurilor pe parcursul lunii Ramadanului, promițând o tranziţie la viaţa normală upă sfârșitul acestei perioade.
Măsuri sporite de securitate au fost luate pe teritoriul țării, iar Erdogan a afirmat luni că vor fi impuse măsuri de carantină timp de patru zile, în 31 de oraşe, începând de joi , măsuri urmate de ordine similare cu cele date în ultimele două weekenduri.
Magazinele alimentare vor rămâne deschise joi şi vineri până la ora locală 14.00, pentru ca populaţia să poată achiziţiona produsele necesare, deoarece pe 23 aprilie este sărbătoare naţională în Turcia, iar vineri se marchează începutul lunii sfinte islamice a Ramadanului.