Turcia critică apelurile internaționale la un armistițiu în Nagorno-Karabah. Ankara susține că Armenia și Azerbaidjan nu pot fi tratate egal pentru că ar însemna „recompensarea ocupantului”

Turcia critică apelurile internaționale la un armistițiu în Nagorno-Karabah. Ankara susține că Armenia și Azerbaidjan nu pot fi tratate egal pentru că ar însemna „recompensarea ocupantului”
foto: Hepta.ro / DPA Images / Celestino Arce Lavin

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a criticat marți actuala formă a eforturilorinternaționale pentru combaterea conflictului azero-armean cu privire la regiunea Nagorno-Karabah, spunând că ele nu au avut niciun rezultat în aproape 30 de ani, transmite Reuters.

Turcia criticăapelurile internaționale la un armistițiu în Nagorno-Karabah: „Care va fi rezultatul?”

Luptele pentru Nagorno-Karabah – o regiune care aparține Azerbaidjanului în viziunea dreptului internațional, dar care este populată și guvernată de etnici armeni – sunt la cel mai grav nivel după anii 1990.

Turcia a condamnat ceea ce a catagolat drept o ocupație armeană a teritoriilor azere și a pledat pentru solidaritate deplină cu rudele sale de etnie turcică din Azerbaidjan. În repetate rânduri, Ankara a solicitat Erevanului să își retragă trupele din Nagorno-Karabah.

Într-un discurs susținut în timpul vizitei desfășurate în capitala azeră Baku, marți, Mevlut Cavusoglu a afirmat că o simplă încetare a focului nu ar fi suficientă pentru a pune capăt luptelor.

Ministrul turc de Externe susține că deși scena internațională face apel la „imediata încetare a focului”, astfel de demersuri nu ajută la depășirea impasului: „A fost un armistițiu până acum, dar ce s-a întâmplat?”.

„Poate fi o încetare a focului, dar care va fi rezultatul? Puteți să transmiteți Armeniei să se retragă imediat din teritoriile azere? Puteți să veniți cu o soluție ca să se retragă? Nu, sunt aceleași apeluri de 30 de ani”, a fost mesajul lui Mevlut Cavusoglu.

Poziția exprimată de demnitarul turc vine în contextul în care, săptămâna trecută, Franța – care deține co-președinția grupului de la Minsk care mediază conflictul, alături de Rusia și Statele Unite – a propus o nouă inițiativă de relansare a discuțiilor de pace între Baku și Erevan. Cu toate acestea, efortul s-a năruit atunci când președintele azer Ilham Aliyev a afirmat că Baku are nevoie de anumite garanții pentru a lua în calcul un armistițiu.

Mevlut Cavusoglu a respins inițiativa franceză și susține că Armenia și Azerbaidjan nu pot fi tratate drept egale, pentru că asta ar însemna „recompensarea ocupantului”.

„Întreaga lume trebuie să înțeleagă acum că asta nu poate continua așa”, a adăugat el.

Dacă Armenia anunțase anterior că este gata să colaboreze cu Grupul OSCE Minsk pentru ajungerea la un armistițiu, Azerbaidjanul a subliniat că va opri acțiunile militare doar în scenariul în care Erevanul va prezenta un calendar de retragere din Nagorno-Karabah și din regiunile azere înconjurătoare.

Azerbaidjanare o condiție, iar aceea este eliberarea teritoriilor sale. Nagorno-Karabah este teritoriulAzerbaidjanului”, a declaratIlham Aliyev.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`