Primul discurs public al lui Mihail Gorbaciov după tragedia de la Cernobîl

Primul discurs public al lui Mihail Gorbaciov după tragedia de la Cernobîl
Foto: Hepta

Explozia centralei de la Cernobîl, pe data de 26 aprilie 1986, a fost cel mai mare accident nuclear din istorie. Primul discurs al lui Mihail Gorbaciov despre acest incident a avut un rol crucial în contextul Războiului Rece, mulți analiști considerându-l un moment care a anunțat o resetare a raportului între cele două mari puteri nucleare SUA și URSS. Discursul de 25 de minute al lui Gorbaciov la televiziunea de stat a fost primul său comentariu public despre explozia și incendiul din 26 aprilie care a aruncat materiale radioactive toxice asupra Europei și a forțat evacuarea a 92.000 de persoane din vecinătatea centralei nucleare de la Cernobîl.

El a spus că radiațiile încă sunt periculoase în jurul uzinei, la 80 km nord de Kiev. Gorbaciov a precizat că cea mai probabilă cauză a accidentului, la care a făcut referire în mod repetat drept „nenorocirea noastră”, a fost o presiuneneobișnuită și o explozie de hidrogen.

Liderul sovietic Mikhail Gorbaciov a declarat că bilanțul victimelor rezultat în urma dezastrului nuclear de la Cernobîl a ajuns la nouă morți și 299 de persoane internate. El a acuzat Occidentul că a spus „un adevărat munte” de minciuni despre accident.

Gorbaciov a anunțat, de asemenea, că Uniunea Sovietică își va extinde moratoriul privind testarea nucleară până la 6 august și la invitat pe președintele Reagan să se întâlnească cu el în Europa sau Hiroshima, Japonia, pentru a discuta despre oprirea tuturor testelor nucleare. „Accidentul de la Cernobîl a arătat din nou ce abis se va deschide dacă războiul nuclear se va declanșa iar omenirea se va confrunta cu asta, pentru că arsenalele nucleare stocate au potențialul de a genera dezastre de mii de ori mai puternice decât ce s-a întâmplat la Cernobîl”, a spus liderul sovietic.

Sovieticii au spus la început că doi oameni au murit în accident, iar ulterior declarațiile oficiale au precizat că sunt de fapt șase persoane decedate în urma radiațiilor și arsurilor. Nu este clar dacă cele șase includ primele două decese. Declarațiile oficiale anterioare au mai spus că aproximativ 200 de persoane au fost spitalizate. Liderul sovietic a transmis de asemenea condoleanțele Kremlinului familiilor victimelor și s-a angajat să aibă grijă de ele.

Liderul URSS a cerut intensificarea cooperării în domeniul nuclear

Vorbind calm și încrezător, el a propus o mai mare cooperare internațională în domeniul energiei nucleare și părea să meargă cel mai mult în direcția îndeplinirii cererilor occidentale pentru raportarea rapidă a accidentelor viitoare. Deși accidentul de la Cernobîl a avut loc la primele ore ale zilei de 26 aprilie, Uniunea Sovietică nu a recunoscut-o decât în ​​noaptea de 28 aprilie, după ce au fost detectate niveluri ridicate de radiații în Scandinavia.

În discursul său, Gorbaciov a sugerat acceptarea unui sistem de avertizare rapidă pentru accidente, extinderea controlului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică afiliată ONU și o conferință pentru a discuta despre mecansime de avertizare privind accidentele. „Un sistem de avertizare rapidă și furnizare de informații în caz de accidente și defecțiuni la centralele nucleare, în special atunci când aceasta sunt însoțite de scăparea de radioactivitate, ar trebui să fie instituit în cadrul acestui regim”, a spus el, referindu-se la agenție internațională.

″De asemenea, este necesar să se ajusteze un mecanism internațional, atât pe bază bilaterală, cât și multilaterală, pentru a oferi cea mai rapidă asistență reciprocă atunci când apar situații periculoase.” El a mulțumit totodată celor doi specialiști americani, dr. Robert P. Gale și dr. Paul Terasaki, care au ajutat la efectuarea transplanturilor de măduvă pentru victimele dezastrelor din spitalele din Moscova. El nu a menționat un al treilea specialist din SUA și un medic israelian care, de asemenea, au oferit asistență medicală. Uniunea Sovietică este gata să contribuie la extinderea resurselor și a personalului AIEA și la creșterea rolului Organizației Mondiale a Sănătății și a organismelor de mediu ale U.N. în dezvoltarea energiei nucleare, a spus el.

El l-a invitat ​​pe Reagan pe 29 martie să se întâlnească cât mai curând posibil în Europa pentru a discuta un tratat de interzicere a testelor nucleare. Cei doi oameni de stat au convenit la Geneva în noiembrie 1985 că următorul lor summit va avea loc în Statele Unite.

Efectele exploziei de la Cernobîl

Amintim că reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat pe 26 aprilie 1986, la ora 1:23 noaptea, contaminând până la trei sferturi din Europa.

Sute de mii de oameni au fost evacuați, iar o zonă de circa 2.000 de kilometri pătrați a rămas abandonată.

Autoritățile URSS au ascuns severitatea nivelului de radiații la acel moment, astfel încât nu au fost puse în aplicare măsuri care ar fi putut fi luate pentru a preveni efectele devastatoare ale radiațiilor asupra populației.

În România comunistă, oamenii au aflat de la Radio România Liberă despre norul radioactiv. Între timp, regimul Ceaușescu a tăcut, iar copiii din țară au fost îndemnați să participe la activități în aer liber.

Centrala nucleară de la Cernobîl, deschisă publicului larg! Ce condiţii trebuie să îndeplinească turiştii pentru a o vizita

În prezent, camera de control a Reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, scena celui mai grav accident nuclear produs în istorie, este deschisă publicului larg.

Turiştii care vor să viziteze zona nu pot intra însă decât purtând echipament de protecţie şi nu pot sta mai mult de 5 minute, scrie Live Science.

Cernobîlul a devenit un obiectiv turistic popular în luna mai după lansarea seriei HBO cu acelaşi nume, care tratează circumstanţele producerii acestui dezastru şi lupta pentru stoparea contaminării şi izolarea reactorului distrus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`