Premierul Slovaciei, Igor Matovic, a anunțat că rata de infectare cu coronavirus pe teritoriul țării a scăzut cu mai mult de jumătate, ca urmare a campaniei naționale de testare și carantinare. Slovacia este prima țară europeană care a recurs la testarea în masă a populației ca metodă de luptă cu epidemia.
Igor Matovic a susținut, într-o conferință de presă, că rata de infectare cu SARS-CoV-2 în Slovacia a scăzut cu mai bine de o jumătate ca urmare a campaniei de testare și carantinare.
Până în acest moment, au fost testați pentru coronavirus 3,6 de milioane de oameni dintr-o populație de 5,5 milioane. Excepțiile au fost copiii mici și unele persoane vârstnice.
Testarea în masă din Slovacia s-a desfășurat în etape. În primul weekend din noiembrie, s-au făcut testările, iar cei depistați pozitiv au fost obligați să intre în carantină. În al doilea weekend al lunii, testarea a fost repetată pentru două milioane de oameni din zonele cele mai puternic afectate.
Autoritățile susțin că au constatat o scădere semnificativă a ratei de infectare.
Prim-ministrul Matovic a explicat faptul că, luând în considerare districtele în care s-au făcut testările, rata de infectare a scăzut de la 1,47% în primul weekend la 0,62% în rândul celor care au fost testaţi în al doilea weekend.
Luându-se în calcul unele teste suplimentare efectuate în Poliție, căminele de îngrijire a bătrânilor și în firme și companii, runda a doua de testare a scos la iveală 13.509 de cazuri COVID-19.
În condițiile în care vine iarna, iar cazurile de COVID-19 se vor suprapune cu cele de gripă sezonieră, Matovic s-a arătat destul de prudent cu privire la evoluțiile viitoare, dar nu și pesimist.
„Intrăm într-o iarnă grea. Avem un instrument extraordinar de eficient în testarea antigen care reduce proporţia de persoane infectate cu 58%”, a declarat Igor Matovic, în cadrul conferinței de presă, potrivit Reuters.
Testarea pentru depistarea infecției cu coronavirus a fost voluntară, dar Guvernul Matovic a impus o carantină, ce a inclus interzicerea navetei în cazul celor care au refuzat testarea. Oamenii trebuie să aibă la ei certificate din care să rezulte că au făcut testul şi acesta a ieşit negativ.
Campania s-a desfășurat cu teste antigen. Ele dau rezultatul în 15-30 de minute, dar nu sunt la fel de precize precum cele Real Time PCR. Chiar și așa, Guvernul a insistat că testarea antigen merită făcută, iar repetarea ei va reduce probabilitatea unor rezultate fals negative.
Până la acest moment, în Slovacia au fost depistate pozitiv cu coronavirus, în urma unor teste PCR, un număr de 76.072 de persoane. Dintre acestea, 366 au decedat. Testarea antigen a mai reușit să identifice 57.462 de cazuri.