Svetlana Tikhanovskaya a explicat fuga din Belarus: „Să vă ferească Dumnezeu să trebuiască să luați o așa decizie” / Au apărut apeluri la grevă generală: „Să facem sărbătoare din înmormântarea dictaturii” (VIDEO)

Svetlana Tikhanovskaya a explicat fuga din Belarus: „Să vă ferească Dumnezeu să trebuiască să luați o așa decizie” / Au apărut apeluri la grevă generală: „Să facem sărbătoare din înmormântarea dictaturii” (VIDEO)
Captură Video

Svetlana Tikhanovskaya, liderul opoziției din Belarus, a fugit din țară și se află acum în Lituania, după ce a respins rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale de duminică. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, scrutinul a fost câștigat cu peste 80% din voturi de Alexandr Lukașenko, președinte al acestei țări din 1994. Oficial, ea n-ar fi luat nici 10%. Rezultatul este contestat și în stradă. Zecii de mii de oameni au protestat duminică și luni, manifestațiile fiind reprimate violent de forțele de ordine. Mii de persoane au fost arestate, zeci au fost rănite, iar una a decedat.

Svetlana Tikhanovskaya, rivala lui Alexandr Lukașenko, a explicat motivele plecării din Belarus

Tikhanovskaya a transmis un mesaj video, în care a susținut că a luat decizia de a pleca din țară pentru a-și vedea copiii, pe care i-a scos din Belarus, pentru siguranța lor, înainte de desfășurarea alegerilor.

„Eu am crezut că această campanie m-a întărit și că m-a făcut atât de puternică încât pot înfrunta orice, dar se pare că sunt aceeași femeie slabă. Să vă ferească Dumnezeu să trebuiască să luați o decizie ca asta. Am luat această decizie de una singură, fără prieteni, fără cei de la sediu, fără Serghei (soțul ei – n.r.). Nimeni nu ar fi putut pur și simplu să o influențeze. Știu, mulți mă vor înțelege, mulți mă vor judeca și mulți mă vor urî. Nimeni nu merită ce se întâmplă acum. Copiii sunt cei mai importanți în viețile noastre”, a spus tânăra.

Video: Страна для жизни / Youtube

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Soțul ei, Serghei Tikhanovsky, un vlogger popular, se află în detenție încă din luna mai, după ce și-a ”permis” să anunțe că îl va înfrunta pe Alexandr Lukanșeko, ultimul dictator al Europei, în alegerile prezidențiale. Alți doi candidați independenți au fost înlăturați din lupta politică de aceeași manieră, amintește FT.

Toate acestea au determinat-o pe Svetlana Tikhanovskaya, o fostă profesoară de engleză în vârstă de 37 de ani, să devină vocea tuturor cetățenilor revoltați. Belarus oricum era pe un butoi de pulbere din cauza situației economice și a modului catastrofal în care autoritățile au gestionat epidemia de coronavirus.

Tikhanouskaya a fost însoțită în lupta sa de alte două femei din campanii diferite ale opoziției. Maria Kolesnikova era membră a staffului de campanie a lui Viktor Babariko, reținut și acuzat de infracțiuni financiare. Veronika Tsepkalo este soția lui Valery Tsepkalo, fost ambasador în Statele Unite, căruia i s-a interzis să candideze după ce Comisia Electorală Centrală a anulat mai multe semnături de susținere din cele de care avea nevoie pentru a participa la scrutin.

Încă din timpul campaniei, Svelana Tikhanouskaya și-a trimis copiii în străinătate, într-un loc nedivulgat, după ce a primit amenințări anonime că îi vor fi răpiți dacă nu renunță la campanie.

Veronika Tsepkalo a fugit din țară luni, după ce a fost amenințată că va fi arestată. Soțul ei, Valery Tsepkalo, a plecat din Belarus cu fiii lor în iulie, după ce a fost amenințat că va ajunge după gratii, iar copiii la orfelinat.

Înaintea plecării, Tikhanovskaya ar fi fost obligată să citească un mesaj în care le cerea susținătorilor ei să renunțe la luptă

Luni, Tikhanovskaya afirmase că nu are nicio intenție să fugă din țară, în ciuda reprimării brutale a manifestațiilor și reținerii mai multor persoane din stafful ei de campanie. Apoi, apropiații femeii au anunțat că nu mai pot da de ea, după ce a intrat în clădirea comisiei electorale pentru a depune o plângere. Asta a stârnit temerea că femeia a fost arestată, dar apoi Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe, a anunțat că aceasta se află în siguranță în Lituania.

Într-un alt clip publicat marți, dar aparent înregistrat înaintea plecării, Tikhanovskaya poate fi văzută citind un comunicat, în care le cere susținătorilor ei să recunoască rezultatele: „Cetățeni, vă cer să fiți prudenți și să respectați legea. Nu vreau vărsare de sânge sau violență. Vă cer să nu opuneți rezistență poliției și să nu (protestați), astfel încât viețile voastre să nu fie puse în pericol”.

Unii dintre susținătorii lui Tikhanovskaya au acuzat că aceasta a fost forțată să citească mesajul.

Sursă Video: Christoper Miller / Video

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Mai mulți bloggeri au îndemnat la grevă generală

Olga Kovalkova, o altă apropiată a sa, a susținut că Tikhanovskaya a păsărit țara pentru a ajuta la eliberarea managerului ei de campanie, Maria Moroz, care a fost reținută de polițiști chiar în ajunul scrutinului.

„Svetlana n-a avut de ales. Important e că-i în viață și liberă. În schimb, o parte din echipa ei încă e în detenție”, a precizat Kovalkova.

„Situația e critică acum și oricât de dificile sunt lucrurile pentru noi, trebuie să renunțăm la violență și să ne apărăm victoria prin mijloace legale, non-violente. Facem apel la toate forțele democratice și la susținătorii noștri să fie uniți”, a mai spus ea.

Mai mulți bloggeri au îndemnat, pe rețeaua Telegram, la declanșarea grevei generale chiar de marți, afirmând că aceasta este perfect legală și chiar prevăzută în Constituție.

„Nu ne vor putea concedia pe toți. Cine va mai munci atunci? Haideți să facem sărbătoare din înmormântarea dictaturii!”, a scris unul dintre ei, potrivit FT.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`