Surse: Uniunea Europeană va impune sancțiuni economice unui grup format din 31 de înalți oficiali din Belarus

Surse: Uniunea Europeană  va impune sancțiuni economice unui grup format din 31 de înalți oficiali din Belarus
foto: Hepta.ro / DPA Images / Ulf Mauder

Uniunea Europeană își propune să impună sancțiuni economice unui grup format din 31 de înalți oficiali din Belarus, inclusiv ministrul de interne al țării, până la jumătatea lunii septembrie, au declarat trei diplomați ai UE pentru Reuters. Aceste măsuri ar urma să fie luateca răspuns la criza provocată de alegerile din 9 august despre care Occidentul afirmă că au fost trucate.

Timp de aproape o lună au fost organizate manifestări ample împotriva rezultatului electoral oficial, în urma căruia președintele Alexander Lukașenko a pretins victoria pentru a-și prelungiexercitarea puterii, deși se află în fruntea țării de 26 de ani.

Sancțiuni impuse de UE, pe fondul crizei politice din Belarus

În acest context, UE își propune să sancționeze intervenția violentă aguvernului de la Mink împotriva manifestanțiilor și să susțină apelurile pentru noi alegeri.

„Am fost de acord inițial asupra a 14 nume, dar multe state au considerat că nu este suficient. Acum am ajuns la un consens asupra altor 17 ”, a spus un diplomat al UE. „Aceștia sunt înalți oficiali responsabili de alegeri, de violență și de represiune.”

Miniștrii de externe ai UE și-au dat aprobarea politică largă pentru sancțiuni – interdicții de călătorie ale UE și înghețarea activelor – în cadrul unei reuniuni la Berlin la sfârșitul lunii trecute, dar nu au decis pe cine să vizeze.

Pe măsură ce represiunea a continuat luni împotriva opoziției, Comisia Europeană a declarat că sancțiunile UE vor fi impuse foarte curând, dar nu a oferit detalii.

„Există voința politică și hotărârea de a încheia (sancțiunile) cât mai curând posibil”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului UE într-un briefing de știri. „Nu este o întrebare dacă, numai când”.

Grecia și Cipru, care fac presiuni pentru sancțiuni separate asupra Turciei într-o dispută în estul Mediteranei, trebuie să își sprijine în continuare lista neagră din Belarus.

Toate cele 27 de țări ale UE trebuie să fie de acord asupra unor astfel de măsuri, iar Atena și Nicosia ar putea folosi sprijinul pentru lista neagră din Belarus pentru a obține măsuri dure asupra Turciei, au spus diplomații.

Numele ar putea fi adăugate sau eliminate de pe listă, însă diplomații au declarat că acordul formal va veni probabil pe 21 septembrie, când miniștrii de externe ai UE vor ține următoarea lor întâlnire programată. Sancțiunile vor intra în vigoare pe 22 septembrie.

Lituania, Letonia și Estonia au impus propriile sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus la sfârșitul lunii august. Diplomații UE au refuzat să spună cât de mult coincid listele baltice și cele ale UE, de teama de a-i avertiza pe cei în cauză să scoată activele din bănci.

Cine ar urma să fie trecut pe lista neagră a UE

Ministrul de interne Yuri Karaev și adjunctul său sunt așteptați să fie pe lista UE, alături de reprezentanți ai comisiei electorale, oficiali din securitate, justiție și guvern.

Spre deosebire de listele baltice, Lukașenko nu va fi sancționat. Germania, care deține președinția de șase luni a UE, dorește mai mult timp pentru dialog și să lase deschisă posibilitatea de a adăuga numele președintelui într-o etapă ulterioară.

UE, care are un embargo asupra armelor asupra Belarusului, în 2015 a ușurat sancțiunile economice asupra Belarusului, care au fost impuse pentru prima dată în 2004, în căutarea unor relații mai bune cu Lukașenko, dar acum speră să meargă rapid pentru a reintroduce așa-numitele măsuri restrictive.

UE a fost prudentă cu privire la acționarea prea rapidă a pedepsirii oficialilor, de teama unei intervenții din partea Rusiei.

Belarus este aliatul cel mai apropiat de Rusia dintre toate fostele republici sovietice, iar soarta lui Lukașenko se află în mâinile Kremlinului, care trebuie să decidă dacă să rămână cu el pe măsură ce autoritatea sa a scăzut. Lukașenko a amenințat că va riposta cu măsuri reciproce în cazul în care ar fi impuse sancțiuni UE împotriva Belarusului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`