Suedia nu a raportat niciun deces pe fond de infecție cu coronavirus în ultimele 24 de ore, într-o premieră din 13 martie și până acum, susține autoritatea sanitară suedeză, duminică, dar statistica trebuie privită cu prudență pentru că adesea sunt întârzieri în raportarea datelor pe timp de weekend, potrivit Reuters.
Abordarea deschisă a Suediei cu privire la virus, care s-a rezumat în mare la recomandări cu privire la distanțarea socială și igiena de bază, a fost criticată și catalogată drept un experiment periculos de mulți.
Vestea vine în contextul în care datele de săptămâna trecută plasau Suedia în vârful „ierarhiei” privind numărul de decese per cap de locuitor în Europa.
Cu toate acestea, numerele trebuie tratate cu reținere, pentru că au mai existat sfârșituri de săptămână în care bilanțul deceselor creștea cu doar două victime, pentru ca mai apoi numerele să prindă mai mult contur pe parcursul zilelor următoare.
Potrivit Worldometer, Suedia a confirmat peste 37.000 de cazuri de COVID-19, iar 4.395 dintre pacienții infectați cu noul coronavirus au murit. Totul în timp ce, la nivel global, au fost depistate peste 6,2 milioane de îmbolnăviri și circa 371.000 de fatalități – totodată, 2,7 milioane de pacienți s-au vindecat după ce au contractat coronavirusul SARS-CoV-2.
Cel mai recent bilanț arată că, în România, au fost diagnosticate cu COVID-19 un număr de 19.257 de persoane, iar 1.266 dintre ele au murit. Cu câteva zile înainte să anunțe relaxarea din 1 iunie, președintele Klaus Iohannis anunța că este pregătit să reinstituie stare de urgență la nivel național dacă ritmul de infectare și presiunea pe spitale „vor crește semnificativ”.
„Am reușit, până acum, să controlăm epidemia, iar măsurile pe care le-am luat pe parcursul stării de urgență și-au dovedit eficiența. Au fost două luni foarte grele pentru toți. Ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reușit să facem un pas important pentru a ne relua încet, încet un mod de viață mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți. Cred că nimeni nu își mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ”, declara președintele Klaus Iohannis.
El mai adăuga că a „văzut foarte mulți români care respectă în continuare regulile, care poartă măști de protecție și mențin distanțarea socială. Am văzut, de asemenea, instituții publice și companii private care s-au pregătit foarte bine pentru reînceperea activității și au luat toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor”.