SUA sancţionează şapte oficiali ruşi de rang înalt în dosarul otrăvirii cu noviciok a lui Navalnîi

SUA sancţionează şapte oficiali ruşi de rang înalt în dosarul otrăvirii cu noviciok a lui Navalnîi
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Statele Unite au anunţat marţi că sancţionează mai mulţi oficiali ruşi de rang înalt, în dosarul otrăvirii opozantului politic rus Aleksei Navalnîi.

Aceste sancţiuni vizează şapte oficiali ruşi de rang înalt. Ele au fost impuse ”în concert strâns cu cu partenerii noştri din UE” şi sunt ”un semnal clar” transmis Moscovei, declară un ofiial american sub protecţia anonimatului, potrivit news.ro.

”Ne reiterăm apelul la eliberarea imediată şi fără condiţii a domnului Navalnîi”, declară acest oficial.

Serviciile americane de informaţii au conchis că Guvernul rus se face vinovat de orăvirea cu un agent de tip noviciok, în Rusia, în august, a principalului opozant al lui Vladimir Putin, subliniază el.

Șapte înalți oficiali ai guvernului rus se vor confrunta cu sancțiuni, cum ar fi înghețarea activelor. În plus, pentru 14 entități asociate cu producția de agenți biologici și chimici din Rusia, inclusiv 13 părți comerciale și un institut guvernamental de cercetare, au fost aplicate măsuri punitive.

Măsurile SUA au fost luate în coordonare cu Uniunea Europeană. Oficialii au reiterat apelul lui Biden pentru ca Rusia să-l elibereze pe Navalny din închisoare.

Biden a adoptat o abordare dură față de președintele rus Vladimir Putin.

„Statele Unite nu încearcă nici să restabilească relațiile cu Rusia și nici nu caută să le escaladeze”, a spus un oficial, potrivit Reuters.

„Credem că Statele Unite și partenerii noștri trebuie să fie clari și să impună costuri atunci când comportamentul Rusiei depășește granițele care sunt respectate de națiunile responsabile și credem că ar trebui să existe garduri cu privire la modul în care se joacă cu aceste aspecte adverse ale relației noastre”, a declarat oficialul spus.

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a declarat marți, înainte de anunțul SUA, că Moscova va răspunde la orice nouă sancțiune a SUA.

După tratamentul medical din Germania, Navalny, în vârstă de 44 de ani, s-a întors în Rusia în ianuarie. El a fost arestat și ulterior condamnat la mai mult de 2 ani de închisoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`