SUA, peste 100.000 de decese pe fondul COVID-19. Autoritățile americane depășesc un nou prag psihologic în lupta cu „inamicul invizibil”

SUA, peste 100.000 de decese pe fondul COVID-19. Autoritățile americane depășesc un nou prag psihologic în lupta cu „inamicul invizibil”
Foto: Pixabay

A fost nevoie de mai puțin de patru luni pentru ca inamicul invizibil să ucidă 100000 de americani. Bilanțul este aproape dublu comparativ cu cel înregistrat în întregul Război din Vietnam, scrie CNN, care notează că nimeni nu avea idee despre cât de rea va fi pandemia de COVID-19 atunci când a avut loc prima fatalitate legată de această boală infecțioasă, în 6 februarie.

SUA, peste 100000 de decese pe fondul COVID-19

Totuși, de atunci, în medie 900 de americani au murit în fiecare zi din cauza COVID-19. Mai mult decât atât, totalul de 100411 de decese raportate, miercuri seară, de Johns Hopkins University ar putea să nu creioneze imaginea completă. Anumite victime, precum cele din aziluri sau cele care își găsesc sfârșitul în propria lor casă, s-ar putea să nu fi fost testate niciodată pentru coronavirus.

În scenariu ar putea fi reinstituită starea de urgență în România

Până în acest moment, România a înregistrat 1227 de decese legate de COVID-19. Restricțiile menite să limiteze răspândirea coronavirusului au trecut printr-o primă fază de relaxare, în 15 mai, când la nivel național a fost instituită stare de alertă. Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis a explicat că „virusul este încă printre noi”, dar și că starea de urgență ar putea fi reinstaurată în scenariul în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale „vor crește semnificativ”.

„Am reușit, până acum, să controlăm epidemia, iar măsurile pe care le-am luat pe parcursul stării de urgență și-au dovedit eficiența. Au fost două luni foarte grele pentru toți. Ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reușit să facem un pas important pentru a ne relua încet, încet un mod de viață mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți. Cred că nimeni nu își mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ”, a declarat președintele Iohannis.

Șeful statului a subliniat că „este foarte grav că unii politicieni încurajează încălcarea legilor și nerespectarea măsurilor de protecție. Sunt aceiași vechi politruci, care au slăbit timp de trei decenii statul român și care, acum, fac tot posibilul pentru ca efortul nostru național să eșueze. Ba mai mult, în vreme ce prioritatea noastră este protejarea cetățeanului și programul economic care să ducă la reconstrucție, prioritatea PSD este în aceste vremuri grele pentru România, culmea, dărâmarea guvernului, așa cum a anunțat cu mândrie liderul acestui partid. Depunerea unei moțiuni de cenzură, în această perioadă, este o dovadă de maximă iresponsabilitate. PSD este preocupat, astfel, doar de ceea ce știe să facă mai bine, de jocuri politice și combinații meschine, cu scopul de a da jos un guvern angrenat într-o bătălie contratimp pentru protejarea vieții și sănătății oamenilor. O criză politică profundă, suprapusă peste o criză sanitară, asta își dorește PSD pentru România. Este aproape de neimaginat cum ar fi arătat țara noastră, în această perioadă, cu un guvern PSD în funcție”.

„Vedem tot felul de iresponsabili care răspândesc, unii din inconștiență, alții din rea-voință, dezinformări și propagă tot soiul de teorii ale conspirației, cu scopul de a cultiva neîncrederea în rândul cetățenilor. Aceste abordări, care contestă gravitatea virusului, sunt nocive, pentru că mistifică evidența, erodează autoritatea statului și pot crea breșe, afectând solidaritatea și responsabilitatea socială, care sunt fundamentale pentru a putea depăși cu bine această perioadă dificilă. Când am fost uniți într-un efort național cu toții – cetățeni responsabili, specialiști și guvernanți – am reușit să salvăm vieți și să limităm răspândirea noului coronavirus. Să nu irosim, dragi români, tot ce am câștigat în aceste două luni cu mari sacrificii”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`