SUA | Mike Pompeo a numinit cele 2 miliarde de dolari cu care Beijing-ul a promis să combată pandemia de coronavirus „neînsemnate” în raport cu pagubele

SUA | Mike Pompeo a numinit cele 2 miliarde de dolari cu care Beijing-ul a promis să combată pandemia de coronavirus „neînsemnate” în raport cu pagubele
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Mike Pompeo, a luat în vizor China în privința coronavirus miercuri, numind cele 2 miliarde de dolari cu care Beijing-ul a promis să combată pandemia „neînsemnate”, în comparație cu sutele de mii de vieți pierdute și trilioane de dolari pentru daune. În schimb, China l-a numit pe Mike Pompeo „extrem de iresponsabil” și i-a cerut să explice deficiențele din modul în care Statele Unite au gestionat criza cauzată de coronavirus.

„Aștept cu nerăbdare să văd că îndeplinesc angajamentul de 2 miliarde de dolari”

Mike Pompeo a respins afirmația președintelui Xi Jinping potrivit căreia Beijing-ul a acționat cu transparență după izbucnirea epidemiei din China și a declarat că dacă Xi Jinping chiar dorește să își dovedească afirmațiile, ar trebui să organizeze o conferință de presă și să le permită reporterilor să îl întrebe orice doresc, potrivit Reuters.

„Președintele Xi a susținut săptămâna aceasta că statul chinez acționează cu deschidere, responsabilitate în materie de transparență. Aș dori să fie așa”, a declarat Mike Pompeo la o conferință de presă a Departamentului de Stat, acuzând că Beijing-ul a continuat să rețină mostre de viruși și să aibă acces la facilități, ca să cenzureze discuțiile, “și multe, multe altele”.

Tensiunile dintre SUA și China s-au acutizat în ultimele săptămâni, cu Mike Pompeo și cu președintele Donald Trump lovind modul în care Beijing a gestionat epidemia de coronavirus. Statele Unite au fost cele mai afectate de pandemia globală.

Într-un moment în care multe națiuni solicită unitate și cooperare pentru a lupta împotriva coronavirusului, Donald Trump a propus renunțarea la Organizația Mondială a Sănătății din cauza modului în care a gestionat criza COVID-19 și a numit-o „marionetă a Chinei”, în timp ce Xi a promis organizației două miliarde de dolari.

„Aștept cu nerăbdare să văd că îndeplinesc angajamentul de 2 miliarde de dolari”, a declarat Mike Pompeo. „Contribuțiile Chinei la combaterea pandemiei de coronavirus sunt neînsemnate, în comparație cu costurile pe care le-a suferit lumea”.

„Această epidemie a costat aproximativ 90,000 de vieți americane, peste 36 de milioane de americani și-au pierdut locurile de muncă din martie, iar la nivel mondial 300,000 de vieți. Costurile suferite de întreaga lume din cauza eșecurilor Partidului Comunist Chinez s-ar putea ridica la 9 trilione de dolari, potrivit estimărilor noastre”, a adăugat Mike Pompea

În contextul pandemiei de COVID-19, China spune despre M. Pompeo că este „extrem de iresponsabil”

La Beijing, China l-a numit pe Mike Pompeo „extrem de iresponsabil” și i-a cerut să explice deficiențele din modul în care Statele Unite au gestionat criza cauzată de coronavirus.

„De ce guvernul Statelor Unite nu a luat măsuri de control și prevenție între ianuarie și martie?”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian.

„De ce nu a reușit să oprească răspândirea rapidă a coronavirus în Statele Unite? Are responsabilitatea de a explica acest lucru întregii lumi”.

Mike Pompeo a acuzat, de asemenea, China că amenință Australia cu „un război economic”

Mike Pompeo a acuzat, de asemenea, China că amenință Australia cu „un război economic” pentru că a dorit o anchetă independentească privind originile epidemiei și a acuzat că directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus avusese „legături neobișnuit de strânse cu Beijing … cu mult înainte de această pandemie actuală”, ceva „profund tulburător”.

OMS nu a răspuns imediat cererea de a comenta acuzațiile lui Mike Pompeo.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`