Departamentul de Stat al SUA a transmis companiilor europene despre care se crede că ar ajuta la construirea gazoductului Nord Stream 2 din Rusia că se confruntă cu riscul sancțiunilor, în timp ce administrația Trump care se pregătește de retragere a pregătit o rundă finală de măsuri punitive împotriva proiectului, au declarat marți mai multe surse pentru Reuters.
„Încercăm să informăm companiile cu privire la risc și să le îndemnăm să se retragă înainte de a fi prea târziu”, a declarat o sursă a guvernului SUA sub condiția anonimatului.
Sursa americană a declarat că Departamentul de Stat ar trebui să emită un raport până joi sau vineri cu privire la companiile despre care crede că ajută la construirea conductei Rusia-Germania. Companiile care ar putea fi incluse în raport vizează societățile care ajută la amenajarea conductei submarine sau verifică echipamentul de construcție al proiectului, a spus sursa.
Companiile ar putea fi expuse riscului sancțiunilor SUA conform legislației în vigoare dacă nu încetează să lucreze.
Zurich Insurance Group ar putea fi listat în raport, a spus sursa. Compania nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Conducta de 11 miliarde de dolari, unul dintre cele mai importante proiecte ale Rusiei în Europa, a stârnit tensiuni între Washington și Moscova.
Administrația Trump se opune Nord Stream 2, care ar priva Ucraina de comisioane de tranzit profitabile, spunând că va crește pârghia economică și politică a Rusiei asupra Europei. Administrația a împins, de asemenea, exporturile de gaze naturale lichefiate americane către Europa, un combustibil care concurează cu gazul din Rusia.
Președintele ales al SUA, Joe Biden, s-a opus proiectului când era vicepreședinte sub conducerea lui Barack Obama. Nu este sigur dacă ar fi dispus să facă compromisuri asupra proiectului după 20 ianuarie când va prelua frâiele puterii.
Gazprom a oprit construcția Nord Stream 2 pentru un an după sancțiunile SUA din decembrie 2019. Dar lucrările au fost reluate, deoarece Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporție de 90%, rămânând finalizat doar o întindere de 100 de kilometri în apele adânci din Danemarca.
Partenerii occidentali ai Gazprom în proiect sunt Uniper din Germania, Wintershall Dea din BASF, Shell, marele petrolier anglo-olandez, OMV din Austria și Engie.
O sursă industrială din SUA care a văzut comunicările Departamentului de Stat a declarat că societățile europene, inclusiv cele germane, au primit rapoarte de la administrația Trump în ultimele câteva luni, începând din octombrie, despre activitățile lor legate de Nord Stream 2.
Departamentul de stat a întrebat companiile în octombrie dacă au fost implicate în Nord Stream 2 și dacă au continuat lucrările după 15 iulie și valoarea oricăror servicii sau asistență.
La acea dată, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, i-a avertizat pe investitorii din conductele Nord Stream 2 și Turkstream din Rusia că s-ar putea confrunta cu sancțiuni în temeiul Actului din 2017 privind contracararea adversarilor prin sancțiuni.