O statuie a exploratorului italian Christopher Columb din Richmond, Virginia a fost doborâtă de un grup de protestatari, care au incendiat-o și au aruncat-o într-un lac, în numele împotriva rasismului, la două săptămâni de la uciderea ”brutală” a afro-americanului George Floyd din Minneapolis, informează The Guardian.
Statuia a fost vandalizată, marți seară, la mai puțin de două ore după ce protestatarii adunați în Parcul Byrd din orașul Richmond au scandat să fie eliminată.
Protestatarii au folosit mai multe frânghii pentru a îndepărta statuia, cu un mesaj „Columb reprezintă un genocid” plasat pe fundația care deținea monumentul. Ulterior, huligarii au incendiat și au aruncat statuia într-un lac din parc, a relatat NBC 12.
În Richmond, activistul Chelsea Higgs-Wise și alți protestatari au vorbit cu o mulțime adunată la Byrd Park despre luptele indigenilor și afro-americanilor din America.
„Trebuie să vedem unde a început totul”, a precizat Higgs-Wise în timpul discursului.
„Trebuie să începem cu oamenii care au stat primiipe acest pământ.”, a mai spus el.
Guvernatorul Virginiei, o regiune în care s-au instalat primii coloniști englezi, înainte ca ea sa devinăinima Americii sclavagiste,a avertizat săptămâna trecutăca vrea sădea jos de pe soclu cât mai rapid altăstatuie din oraș, a comandantului-șef al armatei sudiste, generalul Robert E. Lee.
Statui ale lui Cristofor Columb, vandalizate în SUA
A @7News photographer was the first one to discover the head had been knocked off the Christopher Columbus statue along the waterfront in the North End. Boston Police were on scene investigating later overnight. pic.twitter.com/YIIHUiPua9
— Korey O’Brien (@koreyobrienTV) June 10, 2020
În același timp, mai multe monumente au fost luat drept ţintă de mişcarea de contestare a discriminărilor rasiale şi brutalităţii poliţiei după moartea lui George Floyd la Minneapolis.
O altă statuie a lui Christopher Columb din Atlantic Avenue din Boston a fost decapitată marți seară.
”Cred că este bine să profităm” de valul de demonstrații împotriva discriminării care zguduie în prezent ţara, a declarat miercuri pentru AFP o femeie care făcea jogging în faţa monumentului vandalizat.
”La fel ca persoanele de culoare din aceastățară, indigenii au fost maltratați. Aceastămișcare este puternicaă iar (decapitarea) este foarte simbolică”, a mai spus ea.
Autoritățile din Boston au deschiso anchetă, dar în acest stadiu nu au fost făcute arestări, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei locale.
La Miami, în Florida, o statuie a lui Columb situată într-un parc a fost vandalizată cu vopsea roşie şi inscripţii precum ”Black Lives Matter” sau ”George Floyd”, eveniment în urma căruia poliţia a recurs la arestări, potrivit ziarului localMiami Herald.
Christopher Columb este venerat în mai multe statui din Statele Unitepentru explorarea sa în America, dar a provocat, de asemenea, controverse cu privire la rolul său în uciderea, răpirea și jefuirea în jurul insulelor din Caraibe și continentul american în secolul al XV-lea.
Avocații americani autohtoni au insistat timp îndelungat pentru a schimba Ziua lui Columb -aniversarea venirii lui Christopher Columbus în Americala data de 12 octombrie 1492 -în Ziua Poporului Indigen, în ideea că sosirea exploratorului italian în Lumea Nouă a inaugurat îngenocid împotrivapopoarelorindigenedin America.
Navigatorul genovez, prezentat mult timp drept „descoperitorul Americii”, este considerat acum ca fiind una din figurile genocidului amerindienilor, şi indigenilor în general, fiind contestat în aceeaşi măsură ca stăpânii de sclavi sau generalii confederaţi din timpul războiului civil american.
Prin urmare, zeci de oraşe americane au înlocuit sărbătorirea Zilei lui Columb din octombrie – care a devenit sărbătoare federală în 1937 – cu o zi în amintirea „popoarelor indigene”.