Statele Unite au ieșit din Tratatul Nuclear INF semnat cu Rusia. Care sunt implicațiile (FOTO)

Statele Unite au ieșit din Tratatul Nuclear INF semnat cu Rusia. Care sunt implicațiile (FOTO)
Sursă foto: hepta.ro

Statele Uniteau ieşit din Tratatul Nuclear INF semnat în urmă cu mai multe decenii cu Uniunea Sovietică, şi care a fost o componentă esenţială în sistemul internaţional de securitate, anunţăBBC.

Ieşirea din Tratatul Nuclear INF (sub denumirea oficială „Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare”) este, de fapt, mai mult o formalitate dat fiind faptul că Statele Unite a notificat Rusia de ieșire în urmă cu aproximativ şapte luni. Atât Federaţia Rusă, cât şi Statele Unite sunt obligate să se notifice reciproc, cu cel puţin şase luni înainte, de faptul că intenţionează să se retragă din tratat.

Ieşirea părții americane din tratat va fi, foarte probabil, urmată de cea a Rusia întrucât și aceasta şi-a suspendat obligaţiile din acord, notificând ulterior Statele Unite de ieşire.

Cu acea ocazie, Moscova negat faptul că ar fi încălcat prevederile tratatului şi a acuzat partea americană de acest lucru. De asemenea, a insinuat faptul că Statele Unite ar fi făcut un obicei din a-şi încălca obligaţiile asumate la nivel internaţional.

Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat în 1987 între președintele american de la acea dată, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mikhail Gorbachev. Iar abandonarea lui va da mână liber părţilor semnatare să reia construirea de rachete cu rază intermediară, sporind astfel riscul la adresa securităţii regionale. În acest context, scutul anti-rachetăde la Deveselu capătă o imporanță cu atât mai mare.

Foto: Racheta rusească „Novator 9M729”, suspectata că ar încălca Tratatul Nuclear INF (sursă foto: nationalinterest.org)

Care este motivul ieşirii Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF)

Tensiunile dintre Statele Unite şi Federaţia Rusă (împreună cu restul NATO) cu privire la încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) nu sunt noi. Încă din 2017, Washington-ul a acuzat Rusia de dezvoltarea rachetei Novator 9M729, a cărei rază ar încălca prevederile tratatului.

Rusia nu a negat dezvoltarea rachetei, dar a negat faptul că ar încălca tratatul. Novator 9M729 având o rază estimată între 500 şi 5.500 de kilometri (o rază ce ar încălca prevederile tratatului).

Potrivit analiştilor STRATFOR, şi Statele Unite, deşi nu a încălcat tratatul, ar fi început totuşi conceperea unor proiecte de rachete cu raza intermediară. În timp ce Rusia ar fi încălcat deja tratatul, prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, care se estimează că ar avea o rază de acțiune între 500 şi 5.500 de kilometri (încălcând astfel prevederile tratatului).

Foto: Tancuri rusești T-72 (sursă foto: hepta.ro)

Sistemul tratatelor internaţionale cu privire la controlul armamentului convenţional şi nuclear, în dezintegrare

La începutul acestui an, mai mulţi specialişti în relaţii internaţionale, intervievaţi de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI) au precizat că procesul de control al armamentului convenţional şi nuclear se dezintegrează, aproape toate tratatele existente fiind ori încălcate, ori pe punctul de a fi încălcate

Astfel, potrivit specialiştilor SIPRI, situațiile principalelor acorduride neproliferare şi de dezarmare sunt:

1.Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (anul 1990)– prevede reducerea considerabilă de către semnatari (printre care şi România) a forțelor armate și armamentelor;

„Tratatul CFE este practic inutil pentru că Federaţia Rusă s-a retras”, a declarat Dan Smith, directorul SPIRI.

2.Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) (anul 1987)– interzice utilizarea şi construirea de rachete convenţionale sau nucleare cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri;

„Atât Rusia, cât şi Statele Unite se acuză reciproc de încălcarea tratatului”, a indicat Dan Smith.

3.Noul Tratatul de Reducere a Numărului Armelor Strategice (anul 2010)– înlocuieşte Start I şi Start II şi prevede continuarea reducerii numărului de arme nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei;

„Acest tratat este programat să fie reînoit în 2021, dar nici nu au început să discute încă”, a declarat directorul SPIRI.

4.Tratatul de Neproliferare Nucleară (anul 1970)– limitează răspândirea armamentului nuclear între cele 188 de state semnatare;

„Va începe o conferinţă de revizuire a tratatului în doi ani, iar semnele nu arată bine. E multă nerăbdare”, a apreciat Dan Smith.

5.Convenția Armelor Chimice (anul 1993)– interzice producţia, depozitarea şi utilizarea de arme chimice sau de arme derivate;

„Convenţia este încălcată într-un mod sistematic în Siria”, a declarat directorul SPIRI.

6.Acordul Nuclear dintre Statele Unite, UE şi Iran (JCPOA) (anul 2014)– Iranul îşi reduce drastic capacitatea de dezvoltarea a armelor nucleare;

„Şi aceasta (ieşirea SUA din acord – n.r.) este o lovitură dată controlului armamentului”, a spus analistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie