Republica Cehă a decretat o nouă stare de urgență, din cauza evoluției alarmante a pandemiei de COVID-19, informează agenția de știri DPA. Măsura a intrat în vigoare la miezul nopţii de duminică spre luni.
În Cehiaa intrat în vigoare o nouă stare de urgenţă la nivel naţional, după ce pe teritoriul țării s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de noi cazuri de contaminare cu virusul ucigaș Covid-19.
Guvernul primului ministruAndrej Babis a decis să declare starea de urgenţă din cauza ”creşterii semnificative”a numărului de infectări cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.
Executivul are posibilitatea, în acest context, să restricţioneze libertatea de întrunire a cetăţenilor, iar instanţele vor putea percepe amenzi mai mari pentru încălcarea liniilor directoare privind siguranţa medicală.
Starea de urgenţă a mai fost instituită de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai, însă de data aceasta frontierele Cehiei vor rămâne deschise.
Numărul maxim de participanţi este de 10 în spațiile închise şi 20 în aer liber, laevenimente şi adunări publice. Evenimentele sportive profesioniste vor avea loc fără spectatori.
Pe de altă parte, companiile, magazinele şi restaurantele nu sunt afectate de aceste noi măsuri de restricție.
La finalul săptămânii trecute, numărului de contaminări zilnice cu virusul Covid-19 a atins un nou record în Cehia,când s-au înregistrat 3.792 de cazuri.
Potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, o medie de 303.3 persoane la 100.000 de locuitori a fost infectată în Cehia în ultimele două săptămâni. Spania este singura ţară care o depăşeste, cu o medie de 319.3 la suta de mii de locuitori.
Guvernul slovac a aprobat săptămâna trecută instituirea stării de urgenţă începând de joi, 1 octombrie, ca reacţie la creşterea numărului de infectări cu coronavirus, a anunţat premierul Igor Matovic pe Facebook, potrivitAgerpres.
”Situaţia este extrem de gravă şi consider că trebuie să adoptăm măsuri foarte radicale şi foarte îndrăzneţe”, a declarat şeful guvernului slovac, Igor Matovic, la finalul unei reuniuni a celulei de criză din ţara sa.
Starea de urgenţă, care va fi în vigoare timp de 45 de zile (legea prevede o durată maximă de 90 de zile), îi acordă guvernului puteri sporite de impunere a unor măsuri mai stricte, dar nu înseamnă în mod automat o revenire la izolarea strictă instituită la începutul epidemiei.
”Vom vedea ce se va întâmpla în timpul deplasărilor de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor (1 noiembrie). Vom decide ulterior dacă starea de urgenţă va continua sau vom reveni la normal”, a explicat premierul.