Starea de urgență sanitară, extinsă în Franța până pe 10 iulie. Care sunt noile măsuri aprobate pentru lupta împotriva COVID-19

Starea de urgență sanitară, extinsă în Franța până pe 10 iulie. Care sunt noile măsuri aprobate pentru lupta împotriva COVID-19
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Guvernul francez a extins starea de „urgență pentru sănătate” până la data de 10 iulie.Urgența sanitară a fost declarată pentru prima dată pe 22 martie și a fost menită să rămână în vigoare timp de două luni. Cu toate acestea, prelugirea nu modifică și data stabilită pentru reducerea măsurilor restrictive în Franța, începând cu11 mai.

Magazinele din Franța se vor redeschide, începând de luni. Francezii vor fi lăsați să circule liber fără să fie nevoiți să aibă asupra lor declarații. Dar proiectul de lege aprobat sâmbătă seară oferă autorităților franceze noi puteri de a opri și de a gestiona ceea ce guvernul a numit „catastrofa” Covid-19.

Persoanele care sosesc în orice teritoriu francez din afara UE, a Spațiului Schengen și din Marea Britanie, care au fost în „zone de focar” (stabilite de Ministerul Sănătății), vor fi supuse carantinei, pentru o perioadă inițială de 14 zile. Decizia poate fi atacată în instanță, scrie euronews.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, că orice victimă a abuzurilor domestice nu va fi pusă în carantină la aceeași adresă cu agresorul.

De asemenea, proiectul de lege permite crearea unui sistem informațional „destinat identificării persoanelor infectate” și „colectarea informațiilor” cu privire la persoanele care au fost în contact cu acestea, pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Accesul la datele medicale ale pacienților

Acest sistem permite prelucrarea și colectarea datelor personale de sănătate „fără acordul personal, dacă este necesar”. Agenții sistemului de securitate socială vor furniza liste cu persoane infectate în acest sens, care urmeaază să fie păstrate în atenția autorităților pentru un interval de trei luni.

Pe măsură ce măștile pentru față devin obligatorii în timpul folosirii mijloacelor de transport în comun, începând cu 11 mai, autoritățile pot sancționa pe cei care nu se conformează.

Proiectul de lege listează, de asemenea, anumite măsuri pe care premierul le poate lua prin decret, cum ar fi: reglementarea sau interzicerea circulației persoanelor și a vehiculelor și reglementarea accesului la mijloacele de transport, precum și condițiile de utilizare a acestora; ordonarea închiderii provizorii și reglementarea deschiderii spațiilor publice; ordonarea „rechiziționării” persoanelor și a tuturor bunurilor și serviciilor necesare pentru lupta împotriva COVID-19.

Premierul francez Edouard Philippe: „Trebuie să învățăm să trăim cu virusul”

Premierul francez Edouard Philippe a dezvăluit care este principiul care va sta la baza ridicării rstricțiilor în Franța. „Trebuie să învățăm să trăim cu virusul”, a precizat acesta într-o conferință de presă.

Pentru ca faza relaxării să funcționeze, premierul a spus că Franța va avea ca scop testarea tuturor celor care au fost în contact cu cineva infectat de coronavirus. Obiectivul guvernului de la Paris este de 700.000 de teste pe săptămână începând cu 11 mai.

„Odată ce o persoană s-a dovedit pozitivă, vom începe să identificăm și să testăm toți acei, simptomatici sau nu, care au avut un contact strâns cu ei. Toate aceste cazuri de contact vor fi testate și li se va cere să se izoleze timp de 14 zile”, a spus Philippe.

De asemenea, acesta a atras atenția totodată asupra consecințelor economice „brutale” pe care le va genera pandemia de COVID-19 înFranța.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`