Sputnik V are o eficiență de 91,6%, arată un studiu / Ungaria primește marți primele doze de vaccin rusesc

Sputnik V are o eficiență de 91,6%, arată un studiu / Ungaria primește marți primele doze de vaccin rusesc
foto: Hepta.ro / Sputnik / Iliya Pitalev

Vaccinul Sputnik V al Rusiei are o eficiență de 91,6% împotriva COVID-19, arată un studiu publicat în The Lancet, potrivit Euronews.

Sputnik V are o eficiență de 91,6%, arată un studiu publicat în The Lancet

La început, oamenii de știință au fost sceptici și au criticat viteza cu care a fost produs și distribuit vaccinul rusesc, acuzând totodată o lipsă de transparență.

„Dar deznodământul raportat aici este clar”, au declarat cercetătorii britanici Ian Jones și Polly Roy, într-un comentariu cu privire la studiu. „Încă un vaccin se poate alătura acum luptei pentru a reduce incidența COVID-19”, au mai spus cei doi.

Studiul, care a presupus implicarea a circa 20.000 de persoane în Rusia toamna trecută, a concluzionat că vaccinul este eficient în proporție de 91,6%. De asemenea, studiul a părut să prevină și formele severe de COVID-19.

Sputnik V a devenit în august 2020 primul vaccin anti-COVID-19 înregistrat, din lume. La acea vreme, președintele rus Vladimir Putin apărea la televiziunea națională și susținea că inclusiv una dintre fiicele sale a fost vaccinată cu acest ser. La acel moment, Sputnik V fusese testat pe doar câteva zeci de persoane.

Prima distribuire a Sputnik V a fost, prin urmare, limitată la persoanele cu vârste mai mici de 60 de ani care nu suferă de boli cronice. Strategia implementată de Rusia a fost una diferită în raport cu cele adoptate în alte zone ale Europei, unde bătrânii și cei vulnerabili au fost primii vaccinați.

De prioritate s-au bucurat și persoanele ce desfășoară activități profesionale care presupun un risc ridicat de contractare a virusului, precum angajații sectorului sanitar, cei din educație sau din zona de muncă socială.

În finalul anului 2020, Kremlinul anunța că și președintele rus va fi vaccinat cu Sputnik V.

Ungaria primește marți primele doze din vaccinul rusesc Sputnik V

Deși la nivelul UE doar trei vaccinuri au primit deocamdată undă verde din partea Agenției Europene a Medicamentului – cele de la Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca – Ungaria a acordat o autorizație temporară pentru utilizarea Sputnik V, iar marți a primit primele 40.000 de doze, suficient pentru a vaccina 20.000 de persoane.

„Primul transport va sosi astăzi, pe baza acordului pe care l-am semnat la Moscova”, a spus Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, potrivit Reuters.

Conform înțelegerii, Rusia va livra 2 milioane de doze de vaccin către Ungaria în următoarele trei luni, necesarul pentru imunizarea a 1 milion de persoane, a precizat șeful diplomației ungare.

Totodată, Peter Szijjarto a menționat că transportul de vaccin va fi testat de Centrul național ungar de sănătate publică înainte ca dozele să fie distribuite.

Ungaria este și prima țară membră a UE care a aprobat un vaccin anti-COVID-19 produs în China. Este vorba despre serul de la Sinopharm – nici acesta nu a primit încă undă verde din partea Agenției Europene a Medicamentului. Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că el va opta pentru vaccinul chinezesc atunci când îi va veni rândul la vaccinare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:58 - Vlad Nistor: Modelul bulgăresc ne cam paște. Alegerile parlamentare au fost contaminate de alegerile prezidențiale și de felul în care opinia publică a fost manipulată cu această ocazie (VIDEO)
18:57 - Cristina Cioran și Alex Dobrescu se pregătesc iar să devină părinți, deși el are ordin de restricție și nu se poate apropia de ea: „Ce vină are acest copil că are doi părinți idioți?”
18:37 - Un tată și-a pus capăt zilelor, copleșit de dispariția fiicei sale. Fata a apărut câteva zile mai târziu
18:26 - Iarna pune stăpânire pe mai multe zone din România. Unde va ninge și va fi viscol
18:22 - Alexandr Dughin amenință din nou România: „Europa de Est va fi ori neutră, ori a noastră. Oameni ca Viktor Orban sau Georgescu din România înțeleg foarte bine acest lucru”
18:22 - Țara din Europa în care mulți oameni vor să locuiască. Se află la mică distanță de România
18:07 - Ce dezavantaje are viața în România, din perspectiva unei ucrainence. „Nu există bomboane cu ciocolată delicioase”
17:59 - Răzvan, minorul dat dispărut în Bucureşti, le-ar fi trimis un e-mail părinţilor. Ce le-a scris
17:54 - Hossu (Cartel Alfa): „Legea salarizării trebuia să apară de acum un an și jumătate. Între timp au apărut și alte probleme” / Cum s-ar putea ajunge la înghețarea salariilor în sistemul bugetar (VIDEO)
17:53 - Orașul din România în care un apartament de 75 mp este mai scump decât în marile capitale europene. „Se vinde cu tot cu rinichii proprietarului?”