Începând cu data de 15 mai, Spania va impune carantina asupra persoanelor care vin din străinătate, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, mai ales că bilanțul zilnic al deceselor este în scădere.
Mai exact, numărul deceselor în ultimele 24 de ore a scăzut, vineri, la 138 de persoane, de la peste 200 de cazuri raportate în ziua precedentă. Numărul deceselor pentru o zi a scăzut constant, de la vârful de 950 de persoane, înregistrat la începutul lunii aprilie.
Astfel, persoanele care vin din străintate trebuie să stea două săptămâni în autocarantina la domiciliu. Mai mult, autoritățile au extins actualele restricții privind intrarea în țară până la 15 iunie, limitând accesul la cinci aeroporturi și opt porturi maritime.
Pasagerii sosiți în Spania au fost testați încă de la sosire, pe aeroport, pentru a se vedea dacă au febră, primind o coală de hârtie cu instructiunile pe care trebuie să le urmeze.
Potrivit celor mai recente date, numărul cazurilor confirmate cu COVID-19 a crescut vineri cu 549 de persoane, ajungând la 230.183.
Deși Spania a relaxat, joi, mai multe măsuri pentru reluarea activităților, Madrid și Barcelona ar putea rămâne în continuare sub niște restricții stricte.
Ambele orașe, cât și împrejurimile lor, au înregistrat cel mai mare număr de decese și infecții cu coronavirus din Spania. De aceea, Parlamentul a votat extinderea stării de urgență cu încă două săptămâni.
Planul de relaxare a măsurilor are mai multe etape, în care restricțiile sunt ușor progresive.
Întreprinderile mici, precum saloanele cosmetice au început să se deschidă săptămâna aceasta cu restricții, în timp ce spaniolii sunt acum lăsați să iasă din casele lor pentru exerciții fizice.
Domeniile turistice sunt, de asemenea, nerăbdătoare să înceapă din nou. Guvernul prezice că turismul, o bază a economiei, ar putea scădea până la 9,2% în acest an.
Guvernul regional al Cataloniei a propus ca zona metropolitană a Barcelonei să nu fie inclusă în faza 1, afirmând că există un risc moderat până la mare de un nou val. Și Castilia și Leon, una dintre cele mai mari regiuni, a mai spus că va aștepta până mai târziu.
Atenția este acum concentrată asupra Madridului, epicentrul focarului din Spania, care înregistrează în continuare un număr mare de cazuri noi.
„Dacă există sau nu o tranziție la faze este decizia finală a ministrului sănătății. Evaluarea noastră este făcută din punct de vedere al sănătății și al riscurilor asociate cu mobilitatea”, a afirmat responsabilul situațiilor de urgență pentru sănătate, Fernando Simon.
„Fiecare regiune are propriile circumstanțe particulare”, a adăugat el.
Restul regiunilor Spaniei au solicitat, de asemenea, trecerea la faza 1 și este de așteptat să facă tranziția fără probleme.
În ceea ce privește situația din România, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat luni seară adoptarea Ordonanței Militare cu numărul 11. Între altele, aceasta prevede suspendarea zborurilor spre și dinspre Spania în continuare, până pe 14 mai inclusiv.