Spania, încă puternic afectată de epidemia de coronavirus, începe procesul de ieșire din blocajul economic: Oamenii se întorc de luni la muncă, dar măsurile generale de restricție rămân în vigoare

Spania, încă puternic afectată de epidemia de coronavirus, începe procesul de ieșire din blocajul economic: Oamenii se întorc de luni la muncă, dar măsurile generale de restricție rămân în vigoare
Captură Video

Premierul Spaniei a vorbit, duminică, despre reconstrucția economică a țării. Pedro Sanchez a anunțat că, începând de luni, mai multe companii își vor relua activitatea, deoarece țara pur și simplu nu-și mai poate permite să rămână blocată. Anunțul a fost făcut în contextul în care Spania a depășit Italia și a devenit țara europeană cu cel mai mare număr de infectări cu coronavirus. Totuși, în Italia s-au înregistrat până acum cele mai multe decese de pe continent provocate de COVID-19. În ciuda faptului că țara lui se află încă într-o poziție vulnerabilă, iar pericolul SARS-CoV-2 nu a trecut, premierul Pedro Sanchez a insistat că activitatea economică trebuie încet și prudent reluată.

Spania, puternic afectată de epidemia de coronavirus, încearcă să-și repornească economia

Începând de luni, 13 aprilie, o parte dintre companiile spaniole își reiau activitatea, anunță presa locală. Premierul spaniol a dat asigurări că ieșirea din blocajul economic se va face treptat, cu prudență și prin consultarea unui Comitet științific.

În funcție de fiecare sector în parte, firmele își vor relua treptat activitatea, iar autoritățile vor avea grijă să le dea angajaților măști de protecție, pe care vor trebui obligatoriu să le poarte.

Sanchez a subliniat că revenirea la serviciu a milioane de oameni nu înseamnă că restricțiile privind circulația vor fi relaxate. Oamenii vor avea în continuare voie să iasă doar la muncă și la cumpărături.

„Pentru mine, cel mai important lucru este sănătatea cetățenilor. Acesta este singurul meu obiectiv, să salvez vieți”, a insistat el.

Spania e în stare de alarmă din 13martie, din cauza epidemiei de coronavirus. Recent, Sanchez a cerut în Congres prelungirea acestei perioade și a susținut că, probabil, în viitor va fi nevoit să solicite încă o prelungire cu 15 zile.

Duminică, Spania a înregistrat 619 decese, în creștere după trei zile consecutive de scădere. În total, epidemia de coonavirus a ucis în această țară aproape 17.000 de oameni.

Pedro Sanchez a propus un pact pentru reconstrucția economică a Spaniei

Premierul Pedro Sanchez le-a cerut președinților de regiuni, într-o videoconferință ce a avut loc duminică, să încheie împreună un pact naținal de reconstrucție, menit să pună din nou țara pe picioare, după ce epidemia de coronavirus nu a pus la grea încercare doar sistemul de sănătate, ci și economia.

Potrivit El Pais, Sanchez a insistat că pactul pentru reconstrucție trebuie să includă politicienii de la centru, administrația publică locală, angajatori, angajați și parteneri sociali: „Toți, fără excepție!”.

Premierul și-a început videoconferința subliniind sprijinul pe care Guvernul l-a acordat comunităților locale, mai ales prin distribuirea a peste 68,5 milioane de produse medicale. El a vorbit apoi despre necesitatea de a fi repornită economia cât mai rapid, dar extrem de prudent.

Apelul lui Sanchez, însă, nu a fost bine primit de toată clasa politică, adversarii, mai ales unii lideri regionali și reprezentanții Partidului Popular, reproșându-i în continuare că nu a gestionat bine criza COVID-19.

Quim Torra, președintele guvernului catalan, l-a sfătuit pe Sanchez „să-și reconsidere” decizia de a chema la muncă oamenii care nu lucrează în sectoarele esențiale. El a mai spus că mai mulți medici i-au comunicat faptul că rămânerea în casă a oamenilor este absolut obliatorie și în următoarele săptămâni. Torra a mai precizat că Guvernul pe care îl conduce va avea grijă să ia propriile măsuri.

Și Iñigo Urkullu, președintele guvernului basc, s-a arătat cam retincent: „Trebui să fim siguri întâi asupra măsurilor de protecție, măști, echipamente, teste pentru diagnosticare, aprovizionarea în timp util. Decizia cred că ar trebui reevaluată, nu e acceptabilă”.

Un mare pact național „nu este cea mai bună cale, ci este singura cale de ieșire”, a declarat, în schimb, Emiliano García-Page, președintele Castilia-La Mancha.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`