Spania a intrat, luni, în faza 0 de relaxare a restricțiilor de carantină, care presupune deschiderea comerțului mic, a frizeriilor – dar fără posibilitatea clienților de a aștepta la coadă, ci numai cu programare – și a restaurantelor sub forma de livrare la domiciliu. Tot în această fază, cetățenii vor fi obligați să poarte mască în transportul public, relatează El Pais. Strategia guvernului Pedro Sanchez presupune un total de patru faze, ce vor fi aplicate gradual.
Toată Spania intră în această etapă de relaxare, luni, cu excepția insulelor La Gomera, El Hierro, la Graciosa și Formentera, care încep direct cu faza 1, ce prevede din nou posibilitatea oamenilor de a se aduna în grupuri de până la 10 persoane.
„Prelungirea stării de alarmă începând cu această săptămână nu are niciun sens”, a afirmat Pablo Casado, liderul PP, înainte ca premierul Pedro Sanchez să anunțe că, miercuri, va cere aprobarea Congresului cu privire la extinderea situației excepționale pentru a patra oară. Pentru ca demersul să fie încununat cu succes, parlamentarii spanioli trebuie să îl încuviințeze cu majoritate simplă.
Între timp, bilanțul continuă să crească. Până la această oră, autoritățile spanioleau depistat aproape 218.000 de cazuri de COVID-19. Dacă peste 25.000 de pacienți infectați cu coronavirus au murit, mai bine de 118.000 s-au vindecat.
La rândul ei, România ar putea intra într-un proces de relaxare a restricțiilor în 15 mai, când ar trebui să expire starea de urgență de pe teritoriul țării, dar la fel de bine situația excepțională ar putea fi prelungită. Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, afirmat că sunt luate în calcul toate scenariile, iar președintele Iohannis, premierul Orban și o serie de miniștri s-au reunit, luni la prânz, pentru a evalua mai multe măsuri pentru gestionarea crizei COVID-19.
„Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă, există scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă care să permită autorităţilor adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, de o amploare mai mică, aşa cum există posibilitatea renunţării la situaţia de urgenţă”, declara Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului-ministru, duminică.
El a explicat că situația nu ține numai de autorități, ci mai ales de evoluţia infecţiilor, care iar a înregistrat o creștere pe teritoriul României, cel mai probabil pe fondul unei „relaxări anticipate, grăbite, a populaţiei”.
„Din păcate, nu putem să ne grăbim să adoptăm măsuri care ne-ar putea întoarce în situaţia de a pierde de sub control gestiunea acestui fenomen”, a concluzionat Ionel Dancă duminică, într-o intervenţie la Digi 24.