Slovacia a recepționat, luni, un prim transport de doze din vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V, în condițiile în care se confruntă cu cea mai ridicată rată de mortalitate în rândul persoanelor infectate cu noul coronavirus, și a devenit astfel al doilea stat membru al UE care primește serul rusesc, după Ungaria, relatează AFP preluată de The Moscow Times.
„Puteți vedea în spatele meu un prim transport din cele două milioane de vaccinuri Sputnik V”, a declarat premierul slovac Igor Matovic, în cadrul unei conferinței de presă pe care a susținut-o la aeroportul din Kosice, oraș aflat în estul Slovaciei.
În ultimele săptămâni, Slovacia a manifestat un interes tot mai mare pentru vaccinul rusesc.
„Este corect să cumperi vaccinul rusesc, deoarece COVID-19 nu știe nimic despre geopolitcă”, a adăugat prim-ministrul Slovaciei.
„Nu am o problemă în a lua eu însumi un Sputnik”, a continuat el.
Marek Krajci, ministrul slovac al Sănătății, a anunțat că va semna un decret care să permită folosirea vaccinului rusesc, care nu a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului. La ora actuală, doar trei seruri au primit undă verde la nivelul UE – Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca – iar un al patrulea ar putea fi aprobat în curând, cel de la Johnson & Johnson.
„Va dura cel puțin două săptămâni până vom putea începe vaccinarea”, a mai spus ministrul Krajci.
Slovacia a înregistrat o medie de 22,66 de decese asociate COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, fiind urmată de țara vecină Cehia (20,51), arată un bilanț al AFP.
La rândul lor, duminică, autoritățile din Cehia au anunțat că și ele au plasat o comandă pentru doze de Sputnik V. Mai mult decât atât, Austria spune că este în discuții pentru a perfecta o livrare, ba chiar pentru a participa la producția vaccinului rusesc.
Rusia a dat undă verde vaccinului Sputnik V în august 2020, înainte de studiile clince pe scară largă, iar viteza cu care s-a desfășurat procedura a stârnit îngrijorări.
Cu toate acestea, luna trecută, jurnalul medical The Lancet a publicat rezultatele unei cercetări care arată că serul este sigur și este eficient în proporție de 90%.
Fondul rusesc de investiții directe, care a ajutat la finanțarea dezvoltării Sputnik V, susține că peste 35 de țări l-au înregistrat.
Moscova speră să perfecteze parteneriate de producție cu fabrici locale, mai degrabă decât să îl exporteze în masă. Brazilia, India, Kazakhstan și Coreea de Sud au început deja să îl producă, deși încă nu toate l-au făcut disponibil publicului.