Slovenia și-a deschis granițele vineri, după ce a declarat sfârșitul epidemiei de coronavirus teritoriul țării, în ciuda faptului că încă se raportează noi infecții.
„Astăzi Slovenia are cea mai bună situaţie clinică din Europa, ceea ce ne permite să punem capăt stării epidemice”, a afirmat joi premierul sloven Janez Jansa, la două luni de la declararea epidemiei.
Slovenia, ţară cu 2 milioane de locuitori ce se învecinează cu Italia, Croaţia şi Austria, a înregistrat în total aproximativ 1.500 de contaminări şi 103 de decese de COVID-19, cu puţine noi contaminări în ultimele zile.
Însă, odată cu rata de infecții noi, guvernul a ordonat deschiderea de frontiere pentru toți cetățenii UE, în timp ce cetățenii non-UE vor trebui să rămână în carantină, scrie The Statesman.
„Deoarece pericolul de răspândire a virusului SARS-CoV-2 rămâne, unele măsuri generale și speciale vor rămâne în vigoare”, potrivit unui comunicat de presă.
Astfel că, adunările publice rămân interzise în timp ce regulile de distanțare socială și purtarea de mască rămân obligatorii în spațiile publice.
La începutul acestei săptămâni, guvernul a spus că unele centre comerciale și hoteluri vor avea voie să se redeschidă săptămâna viitoare.
Acesta a anunțat, de asemenea, că fotbalul și toate celelalte competiții de echipe se pot relua începând cu 23 mai.
În ciuda faptului că Slovenia a pus capăt epidemiei, experții au clarificat că boala era încă prezentă în țară.
Expertul în boli infecțioase, Mateja Logar, a declarat joi la televiziunea publică că „până în prezent, niciun alt stat european nu a declarat că epidemia a luat sfârșit, așa că ar trebui să fim precauți și în Slovenia”.
„Virusul rămâne prezent”, a adăugat Logar.
Declarând sfârșitul epidemiei a însemnat că guvernul a evitat o prelungire automată până la sfârșitul lunii iunie a primului pachet de măsuri economice aprobate pentru a ajuta populația și companiile, potrivit Public Radio Slovenija.
Aceste măsuri vor fi în vigoare până la sfârșitul lunii mai.
Majoritatea statelor afectate de pandemia de coronavirus ar urma să scape în cea mai mare parte de criza generată de Covid-19 până la sfârșitul lunii mai, potrivit noilor date statistice.
Astfel că, conform unui model matematic ce vizează date privind evoluția zilnică a cazurilor de coronavirus, specialiștii estimează că România ar urma să scape în proporție de 97% de pandemia de COVID-19 la sfârșitul lunii mai și complet la sfârșitul lui august.
Modelul SIR (susceptibil-infectat-recuperat) permite potrivit portalului ddi.sutd.edu estimarea curbelor ciclului de viață a pandemiei și prezice când pandemia s-ar putea termina în țările afectate.
Potrivit modelului, se poate prezice faptul că cea mai mare parte a crizei COVID-19 în România ar urma să se consume până pe data de 30 mai. La acel moment am putea spune că 97% din pandemie ar dispărea de pe teritoriul țării noastre.
Ulterior, pe data de 15 iunie criza ar urma să fie depășită în proporție de 99% iar la sfârșitul lunii august am putea spune că România a depășit complet această criză.
Maria Van Kerkhove, coordonatoarea tehnică a echipei COVID-19 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat, recent, în contextul în care mai multe state intenționează să ridice restricţiile impuse pe perioada pandemiei, că ar trebui să ia în considerare anumite aspecte înainte de a face asta.
Mai mult, aceasta susține că ”virusului îi place să găsească oportunităţi pentru a reapărea, pentru a se dezvolta din nou. Şi trebuie să fim pregătiţi pentru asta”.