Agențiile de informații din SUA au ajuns la concluzia că noul coronavirus nu este un „produs creat de om sau modificat genetic”, dar spun că încă examinează dacă originea pandemiei poate fi pusă pe seama contactelor cu animale infectate sau a unor accidente de la un laborator chinez.
Declarația oficială vine în condițiile în care președintele Trump a promovat intens teoria încă neprobată că un laborator de boli infecțioase din Wuhan, epicentrul focarulului de COVID-19, ar fi fost sursa pandemiei globale care a ucis peste 220.000 de persoane la nivel mondial.
În ultimele zile, administrația Trump și-a accentuat retorica asupra Chinei, acuzând-o că nu a acționat suficient de rapid pentru a opri răspândirea COVID-19 sau că nu a alertat guvernele din întreaga lume despre focar, scrielatimes.com.
„Comunitatea de informații este, de asemenea, de acord cu largul consens științific potrivit căruia virusul COVID-19 nu a fost creat de oameni sau modificat genetic”, se arată într-o declarație oficială.
Trump a abordat teoria la începutul acestei luni, spunând că: „Din ce în ce mai multe, auzim această poveste”. Secretarul de stat Mike Pompeo a adăugat: „Simplul fapt că nu știm răspunsurile – că China nu a împărtășit răspunsurile – cred că este foarte, foarte grăitor.”
De asemenea, Pompeo a presat China pentru a permite experților externi desfășurarea unor anchete în laborator „astfel încât să putem determina cu exactitate de unde a început acest virus”.
Oamenii de știință spun că virusul a apărut în mod natural la lilieci. Chiar și așa, Pompeo și alții au arătat cu degetele spre un institut din Wuhan, condus de Academia Chineză de Științe.
„Știm că există Institutul de Virologie din Wuhan la doar câțiva kilometri distanță de locul unde se afla piața de animale”, a spus Pompeo în urmă cu două săptămâni.
Speculații care palseazălaboratoruldin Wuhan la originea pandemiei de COVID-19 au apărut după ce jurnaliștii de la Washington Post au scris că oficialii Ambasadei SUA la Beijing au vizitat de câteva ori o unitate de cercetare din orașul Wuhan șiau trimis două avertismente la Washington cu privire la siguranțainadecvată în laboratoarle care desfășurau studii riscante asupra coronavirusurilor la lilieci
Prin intermediul acestora diplomații americani au avertizat cu privire la punctele slabe de siguranță și management la laboratorul WIV și au propus mai multă atenție și ajutor.
Primul mesaj transmis avertizează, de asemenea, că activitatea laboratorului care vizează studiul coronavirusurilor de lilieci și potențialele lor transmisii umane ar reprezenta riscul unei noi pandemii asemănătoare SARS.
Un document recent intrat în posesia Associated Press demonstrează că regimulXi Jinpingștia că noul virus se poate transmite de la om la om și, de la un punct încolo, chiar a luat măsuri pentru prevenirea răspândiriiCOVID-19în provincia Hubei. În schimb, la nivel de discurs,statul chinez dădea asigurări că nu există motive de îngrijorare.
Mai rău, atitudinea Chinei a fost lăudată de Organizația Mondială a Sănătății. Șase zile prețioase a pierdut astfel lumea în lupta cu SARS-CoV-2.
Vreme de șase zile, la mijlocul lunii ianuarie,Chinaa știut că noul coronavirus s-ar putea transforma într-o pandemie, dar public a susținut că nu există motive de îngrijorare, arată un raport publicat miercuri de Associated Press și citat deBusiness Insider.