Senatul a adoptat luni un proiect de lege al social-democratului Şerban Nicolae, ce prevede reducerea impozitelor pentru construcțiile și activitățile economice din grinduri, insule și alte suprafețe de uscat.
Șerban Nicolae a depus la Senat un proiect de lege pentru instituirea unui „regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate”. În esență, este o variantă a proiectului său mai vechi din 2017, pe care CCR l-a declarat neconstituțional, în data de 5 iunie 2019, în urma sesizărilor primite de la USR și PNL și de la președintele Iohannis.
Având în vedere că argumentele Curții nu vizau prevederile în sine ale legii, Șerban Nicolae a putut să depună proiectul într-o nouă formă, cu unele modificări. Spre exemplu, în noua variantăa legii, terenurile vizate sunt exclusiv cele aflate în proprietate publică a statului. Nu mai sunt incluse și cele din proprietatea privată a statului.
În continuare, activitățile menționate în proiect beneficiază de un TVA redus, de numai 5%, în schimb nu mai este prevăzut un nivel de numai 50% al taxelor locale, noua formă stipulând că acestea „se pot reduce cu până la 50%”.
O altă prevedere nouă spune că Guvernul decide, la cererea autorităților locale, care sunt terenurile ce deveni zone cu fiscalitate redusă. Tot Guvernul asigură realizarea procedurilor de trecere a terenurilor în proprietatea publică a statului, acolo unde este nevoie.
Potrivit inițiatorului, activitățile economice ce se pot desfășura sunt cele de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc precum și cele de servicii conexe.
În esență, rămân neschimbate prevederile care au provocat nemulțumirea opoziției față de prima formă a legii.
Deputatul USR Stelian Ion atrăgea atenţia în vară că, prin această lege: „Se creează paradisuri fiscale pentru niște băieți deștepți, de exemplu pentru cei care au pus mâna pe insula Belina, sau pentru cei care au interese de a dezvolta afaceri de jocuri de noroc în Delta Dunării. Este o lege cu dedicație. E absolut nedrept pentru ceilalți comercianți din România, care vor avea o concurență neloială”.
Proiectul urmează să ajungă la vot în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.