Serghei Lavrov, ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, a comentat situația din Belarus, unde menținerea lui Aleksandr Lukașenko la putere este amenințată de o serie de manifestații anti-regim fără precedent în istoria post-sovietică a țării,ce pun la îndoială legitimitatea liderului autoritar de la Minsk. De altfel, chiar și duminică, sute de mii de oameni s-au adunat în inima capitalei Minsk, pentru a-i cere lui Lukașenkosă facă un pas în spate.
Șeful diplomației ruse a afirmat, duminică, că ar fi imposibil de dovedit că Aleksandr Lukașenko nu a câștigat alegerile prezidențiale din 9 august în absența observatorilor internaționali, notează agenția de presă Interfax. Totodată, Serghei Lavrov susține că Rusia face apel la demararea unui dialog național sincer, potrivit RIA.
Criza din Belarus, spune ministrul rus al afacerilor externe, ar putea fi rezolvată printr-o reformă constituțională, conform agențiilor de presă ruse citate de Reuters. În orice caz, Lavrov este de părere că situația din Belarus a început să se stabilizeze.
Demnitarul rus i-a acuzat pe membrii opoziției belaruse care au plecat peste hotare în timpul protestelor că sunt în căutare de „vărsare de sânge”, conform RIA.
Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din 9 august, se numără printre cei care au decis să părăsească Belarusul pe fondul ultimelor evenimente. Ea s-a refugiat în Lituania, iar Serghei Lavrov este de părere că a luat această decizie pentru că a fost „presată”, în condițiile în care a început să facă tot mai multe declarații publice în limba engleză.
După izbucnirea protestelor masive în Belarus, istoricul Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, sublinia că „pare să fie începutul sfârșitului pentru Lukașenko”.
Întrebat dacă protestele din Belarus arată semnele sfârșitului de regim sau lucrurile vor continua la fel ca până acum, Armand Goșu a răspuns: „N-au cum să continue cum au mers de 26 de ani încoace. Pare să fie începutul sfârșitului pentru Lukașenko. Lukașenko va pleca într-o săptămână, două, o lună sau va pleca într-un an. Oricum e clar că este începutul unui proces de transfer a puterii. Pentru prima dată în istoria recentă a Belarusului, el este contestat de atât de multă lume. M-ați întrebat ce se întâmplă acum la Minsk – în aceste minute, la Minsk, tineri mai ales au ieșit din case, din acele cartiere-dormitor, unde sunt blocuri de locuințe doar, fără alte activități. De acolo se îndreaptă spre centrul orașului, în număr destul de mare. În aceste momente, din câte am putut să văd pe rețelele sociale, practic sunt trupele speciale ale Ministerului de interne (n.r. – din Belarus), care practic vânează, în jurul blocurilor, la intrarea în stațiile de metrou, aceste grupuri de tineri, încercând să le împrăștie. După noaptea trecută, în care s-au desfășurat proteste violente, în seara asta asistăm la continuarea acestor proteste. Ar putea fi un moment crucial în evoluția protestelor de la Minsk”.