Șeful diplomației europene a criticat aspru violențele împotriva protestatarilor anti-regim din Belarus, unde anunțul că Aleksandr Lukașenko, președinte în exercițiu de peste un sfert de secol, a câștigat un al șaselea mandat consecutiv a condus la manifestații de amploare. Josep Borrell este de părere că alegerile prezidențiale din statul est-europeann-au fost „nici libere, nici corecte”, o poziție similară cu cea exprimată de omologulsău din SUA, Mike Pompeo.
Josep Borrell, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, a declarat că „poporul Belarusului merită mai mult” și și-a arătat dorința de schimbare, potrivit Euronews.
Vestea că Aleksandr Lukașenko ar fi câștigat un al șaselea mandat consecutiv de președinte – de altfel, el este singurul președinte pe care l-a avut Belarusul vreodată – a fost întâmpinată cu proteste masive în țară, dar și cu scepticismul străinilor cu privire la corectitudinea scrutinului.
Principala contracandidată a lui Aleksandr Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, s-a refugiat în Lituania. Soțul ei, la rândul său un fost candidat la prezidențiale și un critic al regimului, se află în detenție la ora actuală în Belarus.
„Represiunea violentă și arestarea protestatarilor pașnici în Belarus trebuie să înceteze. Poporul belarus are dreptul la democrație și la alegeri libere și corecte”, a scris Josep Borrell pe Twitter.
Șeful diplomației europene și-a nuanțat poziția, printr-un comunicat de presă, și susține că „autoritățile de stat au desfășurat violențe disproporționate și inacceptabile, care au cauzat cel puțin un deces și mulți răniți. Mii de oameni sunt reținuți, iar asaltul asupra libertăților de asociere, de expresie și a presei s-a intensificat”.
„Cerem autorităților belaruse să îi elibereze imediat și fără condiții pe toți cei reținuți. Totodată, rapoarte credibile ale observatorilor interni arată că procesul electoral nu a întrunit standardele internaționale așteptate de la un stat participant la OSCE”, a mai spus Borrell.
„Poporul Belarusului merită mai mult”, a adăugat el, avertizând că relațiile dintre Bruxelles și Minsk pot „doar să se înrăutățească” în actualele circumstanțe.
Mai mult decât atât, Josep Borrell a precizat că UE ar putea lua măsuri împotriva celor responsabili pentru violențe și pentru falsificarea rezultatelor de la alegeri.
Martorii oculari susțin că ofițerii de poliție au folosit grenade de tip flash-bang și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa miile de protestatari care, luni, au luat cu asalt străzile din toată țara pentru a doua zi la rând.
Potrivit purtătorului de cuvânt din Ministerul belarus de interne, un om a murit în cea mai recentă dintre demonstrații, din cauza unui dispozitiv exploziv care s-a detonat în mâna sa.
Zeci de oameni au fost răniți în timpul altercațiilor dintre protestatarii anti-regim și forțele statului, iar peste 3.000 de oameni au fost reținuți.
Peter Stano, purtător de cuvânt al UE, a anunțat că blocul face un apel către Belarus și îi cere să „se asigure că alegerea, adevărata alegere a poporului belarus se reflectă în aceste rezultate”. Oficialul a adăugat că „autoritățile trebuie să asculte vocea propriului popor. Trebuie să le respecte drepturile fundamentale”.