Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, mesaj dur după protestele din Belarus: „Cer tuturor autorităților să asigure că voturile sunt numărate și publicate corespunzător”

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, mesaj dur după protestele din Belarus: Cer tuturor autorităților să asigure că voturile sunt numărate și publicate corespunzător
foto: Hepta.ro / DPA Images / Laurie Diffembacq

Un mesaj dur a fost transmis de către șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la adresa autorităților din Belarus, ca răspuns la intervenția brutală a forțelor de ordine în timpul protestelor organizate după alegerile prezidențiale. Protestatarii din Belarus au ieșit în stradă duminică pentru a manifesta împotriva realegerii lui Aleksandr Lukașenko pentru un al șaselea mandat de președinte.

„Hărțuirea și represiunea violentă a protestatarilor pașnici nu au loc în Europa”, transmite președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Drepturile fundamentale trebuie să fie respectate în Belarus. Cer tuturor autorităților belaruse să asigure că voturile din alegerile de ierisunt numărate și publicate corespunzător”, a mai precizat șefa Comisiei Europene.

Proteste reprimate violent în Belarus

Peste 50 de persoane au fost reţinute la Minsk şi mai mult de 120 la nivel naţional în urma ciocnirilor violente dintre poliţie şi protestatari. Manifestații de amploare au avut loc la scurt timp după ce presa de stat a anunţat că preşedintele Aleksandr Lukaşenko a câştigat un al şaselea mandat consecutiv,

Candidata opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a refuzat să accepte înfrângerea, în timp ce media de stat a anunţat că Lukaşenko ar fi obţinut peste trei sferturi din voturi cu numărătoarea încă în curs de desfăşurare, iar sondajele independente arătau că conducea Tihanovskaia în rezultate.

La câteva ore după închiderea urnelor, comisia electorală nu a publicat niciun rezultat oficial.

În timp ce protestele au izbucnit în capitală precum şi în alte oraşe, cu zeci de mii de persoane prezente, Tihanovskaia a chemat la pace şi a cerut forţelor de securitate să se abţină de la violenţă.

Președintele Belarusului vrea să obțină al șaselea mandat

Aleksandr Lukașenkoa fostpreședintele fostei republici sovietice Belarus, încă un aliat al Rusiei, timp de un sfert de secol, iar acum caută să obțină al șaselea mandat consecutiv.

În alegerile de duminică a avut-oca adversară pe Svetlana Tikhanovskaia (37 de ani), o profesoară de limba engleză care dorește schimbarea societății din Belarus.

Soțul Svetlanei a fost arestat pentru acțiuni de protest politice împotriva lui Lukașenko, fapt ce a determinat-o pe aceasta să intre în politică

Urmăriți B1TV.ro și pe
`