SARS-COV2 găsit în reţelele de apă din Paris. Estimările specialiştilor privind transmiterea în acest mod

SARS-COV2 găsit în reţelele de apă din Paris. Estimările specialiştilor privind transmiterea în acest mod
Foto: pixabay.com

Urme de coronavirus au fost detectate în 4 din cele 27 de puncte de testare a apei din Paris, informează 20minutes.fr. Din fericire este vorba de reţeaua de apă nepotabilă, folosită de municipalitate pentru udarea plantelor şi spălarea străzilor.

Primăria Parisului a suspendat imediat utilizarea rețelei sale de apă nepotabile anunţând totodată că nu există niciun risc pentru apa potabilă din capitala Franţei .

Municipalitatea are moştenire din sec. al XIX-lea o reţea de apă structurată pe două mari divizii – potabilă şi menajeră. Chiar dacă cantitatea de virus descoperită în apa nepotabilă este infimă se pune problema dacă poate contamina locuitorii Parisului. Şi asta mai ales pentru cei care merg pe străzile proaspăt spălate cu apa infestată.

Riscul este minim

Primarul Parisului a declarat că riscul este minim, dar tocmai pentru a preveni orice pericol, reţeaua de apă nepotabilă a fost momentan oprită. Deocamdată nu se cunoaşte modul în care SARS-COV2 a ajuns în reţeaua gestionată de Eau de Paris.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu este tehnic imposibil ca virusul să se transmită prin apă. Pe de altă parte, specialiştii au dat asigurări în repetate rânduri că virusul nu se poate transmite prin apa de la robinet întrucât este sensibil la clor. De aştfel, potrivit 20minutes.fr unele oraşe din Franţa au dublat cantitatea de clor c care tratează apa din reţelele publice.

Şi totuşi, cum a fost infestată apa din Paris? Se presupune că există apă reziduală cu urme de SARS-COV2 provenită de la bolnavii care s-au spălat ori au folosit toaleta, arată France Nature Environnementîntr-un studiu făcut pe această temă. Dar este departe ca apa reziduală să se intersecteze cumva cu reţeaua apei potabile.

De altfel, potrivit lui Karine Lacombe, şefa serviciului de boli infecţioase de la Spitalul Saint-Antoine din Paris «se spune că virusul nu se poate înmulţi în mediul înconjurător deoarece are nevoie de enzimele celulor umane pentru multiplicare».

Franţa se relaxează

Cu peste 158.000 de cazuri de COVID-19, Franţa este în acest moment a patra cea mai afectată ţară a lumii, după SUA, Spania şi Italia.

30.106 de persoane au fost spitalizate de la începutul epidemiei,încă 5.433 de persoane fiind în stare gravă.Numărul celor care au murit din cauza noului coronavirus se cifrează la 20796 de persoane.

În ultimele 24 de ore, Franţa a raportat o scădere a numărul de cazuri, spitalele din întreaga ţară începând să se decongetioneze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`