Vladimir Putin a declarat, luni, că Federația Rusă va acorda Belarusului un împrumut de 1,25 miliarde de euro. Anunțul a fost făcutla capătul întrevederii pe care președintele Rusiei a desfășurat-o cu omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, la Sochi.
Întâlnirea dintre cei doi a fost prima de acest gen de la momentul în care Aleksandr Lukașenko era anunțat de aparatul de stat belarus drept câștigător al alegerilor prezidențiale din 9 august. Opoziția, SUA și Uniunea Europeană au respins rezultatele și susțin că scrutinul a fost unul fraudulos, condamnând totodată violențele regimului împotriva protestatarilor pașnici.
Într-o încercare de a-i liniști pe protestatari, liderul belarus, considerat de mulți ca fiind „ultimul dictator al Europei”, a propus amendarea constituției. Totuși, opoziția a condamnat inițiativa, despre care susține că ar fi doar o tentativă de a câștiga timp.
Vladimir Putin, care luni l-a felicitat din nou pe Aleksandr Lukașenko pentru victoria de la alegeri, a descris reforma constituțională propusă drept un lucru „logic și potrivit”. Președintele Federației Ruse și-a manifestat iarăși sprijinul pentru tratatul privind legăturile apropiate dintre cele două țări la nivel politic, economic și militar.
„Ne referim la Belarus ca la cel mai apropiat aliat al nostru și, desigur, după cum v-am spus de multe ori în conversațiile telefonice, ne vom onora toate angajamentele”, i-a spus Putin lui Lukașenko.
„Am convenit că în această perioadă complicată Moscova va acorda Minskului un împrumut de stat de 1,5 miliarde de dolari și o vom face”, a continuat Vladimir Putin.
„Vom continua cooperarea în materie de apărare”, a mai subliniat președintele Federației Ruse.
Jonathan Millins, expert în zona de geopolitică, consideră că mișcarea Rusiei este în esență o încercare de a reafirma „un nivel de control strategic asupra Belarusului, care, din 2014, a fost în declin până la un punct”.
„Lukașenko este într-o poziție mai vulnerabilă, o poziție în care are mai multe nevoi, iar asta este o oportunitate pe care Rusia o folosește pentru a-și reafirma controlul asupra unui vecin foarte important”, a spus acesta pentru Euronews.
Chiar dacă Rusia și Belarusul sunt interdependente, încă se privesc una pe cealaltă din perspective foarte diferite, crede Millins. Din punct de vedere strategic, Rusia vede Belarusul „ca pe o barieră între ea și NATO, dar, în termeni de dependență pe partea belarusă, totul ține de Lukașenko. Lukașenko, la nivel personal, este dependent de Rusia. Poziția sa, în prezent, se sprijină și mai mult decât înainte pe sprijinul Rusiei – politic, economic și militar”.
„Deci există o dependență, dar cu siguranță, din partea lui Lukașenko, e o dependență mult mai personală”, a mai adăugat expertul.