O instanță din Rusia l-a găsit vinovat pe fostul pușcaș marin Paul Whelan de spionaj în favoarea Statelor Unite ale Americii (SUA), luni, și l-a condamnat la 16 ani de închisoare, o mișcare despre ambasadorul american la Moscova susține că reprezintă o încălcare grosolană a drepturilor omului, precum și că va afecta relațiile bilaterale, transmite Reuters.
Paul Whelan, care deține pașapoarte din SUA, Marea Britanie, Canada și Irlanda, a fost reținut de agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB) într-o cameră de hotel din Moscova, în 28 decembrie 2018.
Partea rusă susține că Whelan, în vârstă de 50 de ani, a fost prins în flagrant cu un stick USB pe care deținea informații clasificate. Fostul militar, care a pledat nevinovat, spune că i-a fost pusă la cale o înscenare și că avea impresia că dispozitivul de stocare, ce i-ar fi fost dat de o cunoștință din Rusia, ar fi conținut de fapt poze dintr-o vacanță.
John Sullivan, ambasadorul SUA în Rusia, a comentat verdictul și susține că nu a fost adusă nicio dovadă pentru a spune că Whelan este vinovat, cerând eliberarea sa imediată.
„Condamnarea sa este o glumă de justiție”, crede Sullivan.
Diplomatul american a mai adăugat că decizi curții nu va avea o „bună influență” asupra unor relații bilaterale deja tensionate între Moscova și Washington, dar că dialogul va continua oricum.
Vladimir Zherebenkov, avocatul lui Whelan, susține că i s-ar fi spus clientului său, atunci când a fost reținut, că va fi parte dintr-un schimb de prizoneri cu un cetățean rus reținut în SUA.
Întrebat despre posibilitatea unui astfel de demers, ministerul rus de externe a afirmat, pentru agenția de presă RIA, că a propus schimburi de prizonieri către SUA în mai multe rânduri, dar nu a dorit să ofere mai multe detalii.
Moscova a făcut apeluri către Washington de mai multe ori, astfel încât să fie eliberați doi cetățeni ruși – traficantul de arme condamnat Viktor Bout și Konstantin Yaroshenko, un om care servește 20 de ani de închisoare în SUA, pentru că a conspirat să strecoare cocaină în țară. La un moment dat s-a vorbit chiar și despre recuperarea Mariei Butina.
Zherebenkov a explicat că Whelan, clientul său, nu are o problemă în a cere formal o grațiere din partea Rusiei, ceva ce i-ar asigura eliberarea.
Instanța din Moscova a mai stipulat că Paul Whelan își va ispăși pedeapsa într-o închisoare de maximă securitate. Procesul său s-a desfășurat în spatele ușilor închise, autoritățile motivând discreția prin faptul că în speță s-au discutat și secrete de stat.
Procurorii ruși, care l-au acuzat pe Whelan că ar fi avut cel puțin gradul de colonel în comunitatea de informații americană, ceruseră curții o sentință de 18 ani într-o închisoare de maximă securitate.