Schimbare importantă la nivel diplomatic, exact în plin război rece al declaraţiilor pe ruta Bucureşti – Moscova, privind inaugurarea scutului anti-rachetă de la Deveselu. Valerii Kuzmin, fostul ambasador al Rusiei la Chișinău, preia misiunea diplomatică rusească la București, potrivit unimedia.md.
Decretul înlocuirii actualului ambasador rus la București, Oleg Malghinov, cu Valerii Kuzmin, a fost semnat de Vladimir Putin. Textul decretului prezidenţial a fost publicat pe portalul de jurisprudenţă rusească. „Valeri Ivanovici Kuzmin este desemnat în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România„ arată rador.ro.
Kuzmin a ieșit în evidență în 2011 când, cu ocazia sărbătoririi Zilelor Europei în Republica Moldova, a declarat că moldovenii ar trebui să se gândească mai mult la ce-i unește de ruși, pentru că lărgirea UE nu se prevede în viitorul apropiat, potrivit unimedia.info.
"Din câte sunt eu cunoscut cu politica europeană, în următoarea perioadă, lărgirea UE nu se prevede. Asta nu înseamnă că Moldova nu poate să tindă spre valorile europene, standardele europene.
În acest sens, Moldova și Rusia, trăiesc și gândesc la unison. Suntem împreună membri ai Consiliului Europei, care e legat strâns cu conceptul de Europa unită. Ne unesc foarte multe. Dacă ne vom gândi mai des la asta, viața va fi mai ușoară. De asta sunt sigur", explica ambasadorul de atunci al Federației Ruse în Republica Moldova.
Valerii Kuzmin, despre integrarea Republicii Moldova în UE
#DIRECT_ONE_o3o2l9#
Noul șef al diplomației rusești la București s-a făcut remarcat și în 2012 în Moldova, când un soldat rus l-a împușcat mortal pe cetăţeanul moldovean Vadim Pisari, după ce a acesta refuzat să oprească maşina pe care o conducea.
La momentul respectiv, Kuzmin a declarat că respectivul tânăr se afla în stare de ebrietate, ipoteză care nu s-a confirmat după efectuarea expertizei medico-legale.
Valerii Kuzmin, despre tânărul împușcat
#DIRECT_ONE_uha3nz#
De altfel, s-au înregistrat și mai multe proteste în Republica Moldova în luna ianuarie a anului 2012 din cauza acestui incident, iar moldovenii cereau retragerea trupelor ruse de pe teritoriul lor, potrivit politicaromaneasca.ro.
Câteva zeci de persoane au pichetat Ambasada Federaţiei Ruse, iar alte proteste au avut loc și în satele din apropierea Nistrului, lângă postul de pacificatori unde a fost împuşcat tânărul, în timp ce guvernul Republicii Moldova şi partidele parlamentare de la Chişinău au condamnat incidentul.
Anul 2012 a reprezentat sfârșitul carierei diplomatice în Republica Moldova pentru Kuzmin, acesta fiind înlocuit de Farit Muhametșin pe 5 aprilie.
Noul ambasador, bun vorbitor de arabă
Valeri Kuzmin s-a născut pe data de 24 iunie 1953, la Moscova. Kuzmin a absolvit Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale MGIMO din Moscova în 1975, iar în 1998, a absolvit cursurile de studii în diplomaţie din cadrul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia,
Valerii Kuzmin este cercetător în istorie şi şi-a desfăşurat activitatea în diverse structuri ale aparatului de conducere al MAE al fostei URSS şi al Federaţiei Ruse.
Acesta a fost diplomat în Libia, în perioada 1975-1980, în Tunisia, în perioada 1985-1990, iar între 1993-1994, a fost şeful adjunct al Departamentului pentru Africa şi Extremul Orient din cadrul MAE rus.
Între 1994-1998, Kuzmin a fost adjunctul directorului Departamentului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din cadrul MAE al Federaţiei Ruse, în perioada 1998-2003 – ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Sudan, în perioada mai-octombrie 2003 – a fost ambasador excepţional în cadrul în MAE al Federaţiei Ruse, din luna octombrie 2003, a fost director adjunct în MAE rus, din 2004 – director al Departamentului pentru relaţiile cu subiecţii Federaţiei Ruse, Parlamentul şi orgnizaţiile civice şi politice ale MAE al Rusiei.
Valeri Kuzmin a fost numit în funcţia de ambasador al Rusiei în Republica Moldova printr-un decret prezidenţial din data de 27 iulie 2007
Kuzmin deține rangul diplomatic de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse, acordat printr-un decret prezidenţial semnat de preşedintele rus pe data de 17 noiembrie 2009, i-a fost acordată medalia „Pentru eroism în muncă” şi cunoaşte limbile engleză, franceză şi arabă, potrivit RADOR. Este căsătorit şi are doi copii, un fiu şi o fiică, arată şi portalul http://viperson.ru/.