Rusia ar putea testa capacitatea de apărare a NATO printr-o invazie în România, susține Ben Hodges, fostul comandant al Armatei SUA din Europa

Rusia ar putea testa capacitatea de apărare a NATO printr-o invazie în România, susține Ben Hodges, fostul comandant al Armatei SUA din Europa
foto: Facebook @ Fortele Terestre Romane

Rusia ar putea profita de problemele de coeziune din NATO, pentru a-i testa capacitatea de apărare, prin lansarea unei invazii în România sau în statele baltice, susține generalul Ben Hodges, fost șef al Armatei SUA din Europa, care avertizează că o eventuală retragere a militarilor americani de pe „bătrânul continent” ar putea da un nou elan Moscovei. NATO, spunea specialistul și în 2019, trebuie să își concentreze eforturile pe securizarea Mării Negre. Ben Hodges a preluat funcția de comandant al Armatei SUA din Europa în timpul administrației Obama, în 2014, și a renunțat la ea în 2017, odată cu retragerea din armată.

Rusia ar putea testa capacitatea de apărare a NATO printr-o invazie în România, susține Ben Hodges

„Dacă ei consideră că nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în (statele) baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, a declarat Hodges într-un interviu pentru ediția duminicală a ziarului britanic The Times, preluat de Rador.

Declarația generalului în retragere vine pe fondul informațiilor din spațiul public potrivit cărora administrația Trump ar pregăti reducerea efectivelor militare americane dislocate în Germania, care ar scădea cu 9.500 de militari, de la cei circa 35.000 aflați în prezent pe teritoriul celei mai importante economii europene. Episodul a fost comentat și de fostul ministru Cristian Diaconescu, în direct pe B1 TV, când diplomatul a avertizat că România ar trebui să se apere singură, timp de trei zile, în scenariul unui eventual atac dinspre Răsărit.

„Cum ne implică pe noi. Aș vrea să fac o trimitere, dacă îmi permiteți, un pic deosebită. De exemplu, știți că în anul 2018 a avut loc un exercițiu militar, se numește Saber Guardian, în România. Armata americană, din Germania, a avut nevoie de două luni pentru a-și retrage echipamentul militar blocat în România din cauza infrastructurii. A mai avut loc odată un exercițiu militar și militarii veniți dinspre Spania pentru exercițiul militar în România au făcut patru zile din Spania, până la frontiera românească, și patru zile de la frontiera românească, până la locul de desfășurare a exercițiului militar. Nu vreau să fiu răutăcios, dar înainte să ne uităm la marile temeri geopolitice, să ne uităm un pic și în bătătura noastră, pentru că în caz de – Doamne, ferește! – românii sunt singuri trei zile în fața unui atac dinspre Răsărit. Este o chestiune de expertiză militară”, afirma Cristian Diaconescu, la „Se întâmplă acum” cu Tudor Barbu.

Deși decizia încă nu a fost confirmată oficial, s-ar părea că ea a luat prin surprindere atât oficiali de la Pentagon, cât și pe cei din conducerea politicii germane. Reașeazarea trupelor dislocate în Europa a fost comentată în mai multe feluri, cu unii interpretând-o, după caz, drept o schimbare de strategie sau un gest electoral – având în vedere că populația SUA își alege președintele pentru următorii patru ani, în 3 noiembrie – iar alții drept o atitudine revanșardă față de atitudinea Germaniei în relația cu Rusia și contribuția la cheltuielile de apărare din NATO.

Retragerea trupelor americane, o „nebunie” și o „greșeală colosală”

În orice caz, generalul Ben Hodges susține că planul de retragere a trupelor americane este „o nebunie” şi o „greşeală colosală” care va submina în continuare coeziunea NATO. „Dacă a existat vreodată un moment când să fi avut nevoie de aliaţi, acesta este acum, mai ales dacă ne gândim la provocările economice cu care ne confruntăm ca urmare a Covid-19”.

Nici Donald Trump, președintele SUA, nu a fost ocolit de criticile militarului. „Va spune ‘le-am dat un şut în fund tuturor aliaţilor – acum îi putem aduce acasă pe băieţi’ pentru a ne face un merit din asta. Va spune ‘V-am spus eu că îi aduc acasă pe băieţi, iată-i’.” Este un lucru riscant, avertizează Hodges.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`