Autorităţile din Rusia demarează, miercuri, testarea vaccinului propriu anti-COVID, pe 40.000 de locuitori ai capitalei, notează The Jakarta Post.
„Primii participanţi au fost vaccinaţi astăzi (miercuri) în centrele medicale din capitală”, a declarat într-un comunicat viceprimarul Moscovei, Anastasia Rakova, catalogând ziua de azi drept una „importantă nu numai pentru oraş, ci şi pentru întreaga ţară”.
În total, 40.000 de cetățeni din Moscova sunt invitaţi să participe la acest studiu, orice locuitor de naţionalitate rusă care are asigurare de sănătate putând fi voluntar.
Potrivit site-ului oficial dedicat vaccinului, „faza 3 a studiilor clinice care a implicat peste 2.000 de persoane” din mai multe ţări a început pe 12 august, a doua zi după anunţul înregistrării Sputnik V.
Oficialii din Rusia speră ca noul vaccin să fie înregistrat până în luna octombrie, iar începând cu luna noiembrie acesta să și intre în producție.
Sputnik V este alcătuit din două componente, administrate prin două injecţii succesive, la un interval de trei săptămâni, se precizează în studiul publicat vineri în revista britanică The Lancet.
Acest tip de vaccinuri folosesc ca suport două adenovirusuri umane – din familia virusurilor foarte frecvente, transformate şi adaptate să lupte împotriva COVID-19.
Două studii de talie mică, realizate cu două formule diferite ale Sputnik V, au fost realizate pe un total de 78 de adulţi voluntari şi sănătoşi.
Rusia ar fi dezvoltat deja un al doilea vaccin anti-COVID, intitulat EpiVacCorona.
Potrivit Vector, centrul rus de cercetare în virusologie şi biotehnologie, acesta a fost testat deja pe 57 de voluntari, iar rezultatele preliminare sunt încurajatoare. Mai mult, efectele secundare ale primei versiuni ar fi fost eliminate.
Specialiștii spun că vaccinul provoacă o reacţie imună după ce se administrează şi o a doua doză, într-un interval de 14-21 de zile.
„Toți voluntarii se simt bine. Până în prezent, prima vaccinare a fost administrată la 57 de voluntari, în timp ce 43 au primit un placebo „, a declarat Rospotrebnadzor, serviciul federal responsabil pentru supravegherea protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării omului în Rusia.
Potrivit unui studiu realizat de Ipsos pentru Forumul Economic Mondial, pe 20.000 de persoane din 27 de ţări, aproximativ trei sferturi din populația planetei s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, în momentul apariției unui tratament eficient.
Mai exact, 74% din adulţii chestionaţi ar fi de acord să se vaccineze împotriva virusului COVID-19.
China este pe primul loc în ceea ce privește opțiunea vaccinării, 97% dintre cei chestionaţi spunând că se vor imuniza la apariția vaccinului. De cealaltă parte, ruşii au manifestat cel mai mic interes, doar 54% din aceștia declarându-se interesaţi.
„Deficitul de 26% în încrederea în vaccin este suficient de semnificativ pentru a compromite eficienţa unei vaccinări în masă împotriva COVID-19”, a declarat un expert în cadrul Forumului Economic Mondial.