Rusia a expulzat trei diplomați europeni în ziua în care șeful UE pentru afaceri externe și-a început vizita la Moscova. Cum a reacționat Josep Borrell

Rusia a expulzat trei diplomați europeni în ziua în care șeful UE pentru afaceri externe și-a început vizita la Moscova. Cum a reacționat Josep Borrell
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Nicolas Landemard

Federația Rusă a anunțat că a expulzat diplomați din Germania, Polonia și Suedia, diplomați despre care susține că au luat parte la protestele pro-Navalnîi. Mișcarea, care a fost condamnată de cancelarul german Angela Merkel ca fiind „nejustificată”, a venit chiar în ziua în care Josep Borrell, șeful diplomației europene, și-a început vizita diplomatică de trei zile la Moscova.

Trei diplomați europeni, expulzați de Rusia în ziua în care Josep Borrell, șeful UE pentru afaceri externe, și-a început vizita la Moscova

Ministerul rus de externe spune despre diplomații în cauză că au luat parte la manifestațiile ilegale organizate în 23 ianuarie pentru susținerea opozantului rus Aleksei Navalnîi. Instituția susține că acțiunile lor în participarea la protestele de la Moscova și Sankt Petersburg „au fost inacceptabile și incompatibile cu statutul lor diplomatic”.

Josep Borrell a precizat pentru Euronews că a aflat de expulzarea celor trei diplomați în timpul întâlnirii cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

„Resping acuzațiile că acești diplomați desfășurau activități incompatibile cu rolul lor de diplomați. Decizia trebuie reevaluată. Toate statele membre europene sunt împotriva ei”, a subliniat Josep Borrell.

Într-o declarație publicată anterior de purtătorul său de cuvânt Peter Stano, Josep Borrell „a condamnat ferm” decizia Rusiei de a expulza trei diplomați în timp ce el se afla în vizită la Moscova, făcând apel la reevaluarea deciziei.

„Decizia ar trebui reevaluată. Am subliniat unitatea și solidaritatea Uniunii Europene cu statele membre în cauză”, declara Borrell.

Cu doar câteva ore înainte, șeful UE pe zona de afaceri externe a indicat că relațiile cu Rusia erau la „un punct minim” din cauza otrăvirii și condamnării lui Aleksei Navalnîii.

Opozantul rus, care a stat cinci luni în Germania pentru a fi tratat în urma otrăvirii sale cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, a fost arestat la revenirea în Rusia. Autoritățile susțin că el a încălcat termenii probațiunii dispuse într-un alt dosar atunci când a părăsit țara. Astfel, marți, o instanță din Moscova l-a condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare – sentința se reduce cu aproximativ un an, echivalentul perioadei în care a stat în arest la domiciliu. El susține că trimiterea sa la închisoare este menită să sperie vocile reacționare din societate.

Arestarea lui Navalnîii a stârnit proteste în Rusia. În jur de 11.000 de persoane au fost reținute de forțele de securitate în ultimele două weekenduri și în timpul demonstrațiilor de marți, din Moscova și Sankt Petersburg.

Numai la Moscova au fost arestate peste 1.000 de persoane, copleșind închisorile orașului.

Suedia a declarat, vineri, că decizia Moscovei de a-l expulza pe unul dintre diplomații săi este „complet nefondată” și a respins acuzațiile aduse de partea rusă potrivit cărora diplomatul suedez ar fi luat parte la demonstrațiile pro-Navalnîi.

Ministerul suedez de externe „consideră acest lucru complet nefondat”, a spus instituția, pentru AFP.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`