România, sprijin de 100.000 de euro pentru societatea civilă și presa independentă din Belarus. Bogdan Aurescu: ‘Sunt supuse unor presiuni sistematice’ (VIDEO)

România, sprijin de 100.000 de euro pentru societatea civilă și presa independentă din Belarus. Bogdan Aurescu: 'Sunt supuse unor presiuni sistematice' (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România spijină societatea civilă și presa independentă din Belarus, o țară greu încercată în aceste zile. Ministerul Afacerilor Externe transmite, marți, că a transferat din bugetul pentru asistență pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru anul 2020 o contribuție financiară voluntară în valoare de 100.000 de euro către jurnaliștii independenți și societatea cizilă din țara condusă de Alexander Lukashenko.

România a acordat 100.000 de euro pentru sprijinirea societății civile și a presei independente din Belarus

În aceste zile, societatea civilă și presa independentă din Belarus, supuse unor presiuni sistematice, luptă pentru democrație. Această susținere din partea României are ca obiectiv împlinirea așteptărilor legitime ale cetățenilor din Belarus, mai ales în condițiile în care sprijinirea evoluțiilor și reformelor democratice constituie baza cooperării UE cu statele din Parteneriatul Estic”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, care a aprobat acordarea contribuției financiare voluntare menționate, potrivit unui comunicat MAE.

Contribuția României a fost transferată OrganizațieiEuropean Endowment for Democracy (EED), instituție europeană specializată în acordarea de asistență pentru proiecte de consolidare a democrației și drepturilor omului în vecinătatea Uniunii Europene.

Astfel, România se alătură celorlalți parteneri din UE, state membre și instituții, care dezvoltă proiecte în parteneriat cu EED, în beneficiul direct al societății civile din Belarus.

„România rămâne un susținător consecvent al consolidării democrației în Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, considerând că respectarea valorilor și principiilor democratice este în măsură să asigure securitate, stabilitate și prosperitate, atât pentru cetățenii statelor din Vecinătatea Estică, cât și pentru regiune în ansamblu”, transmite MAE.

Belarus va primi 1,5 miliarde de dolari din partea Rusiei

Preşedintele bielorus Aleksander Lukaşenko a efectuat o vizită oficială în Federaţia Rusă. Acesta s-a întâlnit la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin, care i-a oferit un sprijin financiar consistent, dar şi-a reafirmat şi susţinerea faţă de liderul contestat de la Minsk.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni că Moscova va acorda un împrumut de 1,5 miliarde de dolari Belarusului, după ce liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, contestat vehement de proprii cetăţeni, a mers luni într-o vizită oficială la Soci.

Pe lângă anunțul privind împrumutul, liderul de la Kremlin a indicat sprijinirea lui Lukașenko și în alte moduri, cum ar fi în domeniul apărării.

A fost prima întâlnire dintre cei doi președinți de la alegerile falsificate din Belarus încoace. La acea dată, Vladimir Putin l-a felicitat pe Alexander Lukashenko pentru rezultat, însăîn același timp a caracterizat scurtinul ca fiind „nu chiar ideal”. Cu toate acestea, tot Vladimir Putin a admis ca are „o forțăpolițienească” gata săintervinăîn Belarus, în situația în care acest lucru este necesar.

Întalnirea dintre cei doi șefi de stat are loc si la o zi după ce regimul lui Alexander Lukashenko a arestat 774 de persoane, cei mai mulţi în capitala Minsk, în timpul unui nou protest pro-democrație pașnic.

De altfel, în ciuda măsurilor de represiune, a acțiunilor de intimidare și a violențelor, protestele continuăaproape zilnic, în bunăparte impulsionate de marșurile femeilor. Acestea au putut fi văzute în numeroase situații în care au încercat săîmpiedice arestarea participantelor la marșsau au încercat săle dea jandarmilormăștile jos de pe faţă.

Pentru Federația Rusă, Belarusul este uan dintre cele mai importante regiuni de pe flancul său vestic. Este singura tara considerata drept „zona-tampon” pe care Moscova o mai are și asupra careia exercita o influenta covarsitoare in plan economic si militar. Belarusul face parte din Uniunea Euroasiatica, precum si din Comunitatea Statelor Independente, doua organizatii dominate de Moscova. În plus, Belarusul depinde în totalitate de Rusia pe plan energetic, iar cea mai mare parte a exporturilor Belarusului se duc tot către Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`