Comisia Europeană, în cooperare cu președintele Consiliului European, a elaborat foaia de parcurs care oferă recomandări statelor membre privind renunțarea treptată la restricțiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19.
Foaia de parcurs a Comisiei prezintă recomandările concrete pe care statele membre ar trebui să le ia în considerare atunci când planifică ridicarea măsurilor de izolare. Executivul european precizează că este importantă planificarea acțiunilor pas cu pas, astfel încât măsurile ar trebui să fie retrase în mai multe etape, lăsându-se suficient timp între acestea pentru a evalua impactul măsurilor.
Foaia de parcurs europeană a Comisiei Europene stabilește următoarele principii-cheie:
1.Este deosebit de important să se stabilească un calendar pe baza criteriilor următoare criterii epidemiologice care să evidențieze diminuarea semnificativă și stabilizarea răspândirii bolii pe o perioadă îndelungată; o existența unor capacități suficiente în cadrul sistemului de sănătate, ținând seama, de exemplu, de rata de ocupare a secțiilor de terapie intensivă și de disponibilitatea cadrelor sanitare și a materialului medical; o o capacitate adecvată de monitorizare, inclusiv capacitatea de testare la scară largă pentru a detecta și a izola rapid persoanele infectate, precum și capacitatea de localizare și de urmărire.
2.Avem nevoie de o abordare europeană. Deși calendarul și modalitățile de ridicare a măsurilor de izolare diferă de la un stat membru la altul, avem nevoie de un cadru comun care să fie bazat pe: studii științifice axate pe sănătatea publică, coordonarea dintre statele membre, pentru a evita efectele negative, respect și solidaritate, astfel înainte de a ridica măsurile de izolare, fiecare stat membru să notifice în timp util acest lucru celorlalte state membre și Comisiei și să țină seama de punctele de vedere ale acestora.
3.Pentru ieșirea treptată din izolare sunt necesare măsuri de însoțire, printre care colectarea de date armonizate și dezvoltarea unui sistem solid de raportare și de depistare a contacților, extinderea capacității de testare și armonizarea metodologiilor de testare.
o consolidarea în continuare a capacităților în materie de echipamente medicale și echipamente individuale de protecție, dezvoltarea de tratamente și medicamente sigure și eficace, precum și dezvoltarea și introducerea accelerată a unui vaccin pentru a pune capăt răspândirii coronavirusului.
În viziunea Comisiei Europeane, măsurile generale ar trebui să fie înlocuite treptat cu măsuri specifice. De exemplu, protejarea grupurilor celor mai vulnerabile pe o perioadă mai îndelungată; facilitarea reluării treptate a activităților economice necesare; intensificarea curățării și dezinfectării periodice a terminalelor de transport, a magazinelor și a locurilor de muncă; înlocuirea regimurilor de stare generală de urgență cu intervenții precis direcționate din partea guvernelor, astfel încât să se asigure transparența și responsabilitatea democratică.
Controalele la frontierele interne ar trebui să fie eliminate în mod coordonat. Restricțiile de călătorie și controalele la frontieră ar trebui să fie eliminate odată ce se atinge un grad suficient de convergență între situația epidemiologică a regiunilor frontaliere. Redeschiderea frontierelor externe ar trebui să aibă loc în a doua etapă, în funcție de răspândirea virusului în afara UE.
Reluarea activității economice ar trebui să aibă loc în mod treptat: se pot aplica mai multe modele, cum ar fi telemunca în cazul profesiilor care se pretează la aceasta, importanța economică, organizarea muncii în schimburi etc. Este indicat să se evite situația în care întreaga populație ar reveni la locul de muncă în același timp.