Reacția MAE după ce Rusia a cerut României să renunțe la scutul antirachetă: Acuzele privind încălcarea Tratatului INF sunt nefondate

Reacția MAE după ce Rusia a cerut României să renunțe la scutul antirachetă:  Acuzele privind încălcarea Tratatului INF sunt nefondate
Foto: ziarulclujean.ro

MAE a precizat, referitor la declarația lui Mikhail I. Uliyanov, director al departamentului de neproliferare și controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus de Externe, că acuzele cu privire la încălcarea Tratatului INF prin amplasarea facilității antirachetă Aegis Ashore la Baza militară de la Deveselu sunt nefondate.

Această menționare a fost făcută printr-un comunicat de presă de pe site-ul MAE.

“Declarația domnului Mikhail I. Uliyanov‎, director al departamentului de neproliferare și controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, făcuta cu prilejul dezbaterilor Comisiei I din cadrul celei de a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York, nu aduce elemente de noutate.

Pozițiile părții române, a celei americane și a NATO în legătură cu dezvoltarea capabilității de apărare împotriva rachetelor balistice au fost comunicate deschis atât Federaţiei Ruse, cât şi publicului larg cu diverse ocazii. Cel mai recent astfel de prilej l-a reprezentat vizita la București a asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, verificare și conformitate Frank Rose, la 8 octombrie 2015. În cadrul unei sesiuni publice organizate sub egida „Dialoguri@MAE”, România și SUA au reiterat natura exclusiv defensivă a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în Europa, precum și utilizarea sa în scop de legitimă apărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU și ale dreptului internațional”, se precizează în comunicatul respectiv.

Ministerul romând de externe subliniază faptul că “acuzele cu privirea la încălcarea tratatului INF (…) sunt nefondate”.

“Acuzele cu privire la încălcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilității antirachetă Aegis Ashore la Baza militară Deveselu sunt nefondate. Prevederile acestui tratat vizează rachete care angajează ținte la sol. Tratatul nu se aplică dezvoltării și testării interceptorilor care angajează ținte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasați la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu. În același timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost și nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiți pentru angajarea țintelor aeriene”.

În comunicatul cu pricina, MAE amintește și faptul că “interceptorii sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat”.

„Acordul dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România” prevede că interceptorii sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat“.

În continuare, MAE reamintește și că “baza Deveselu reprezintă o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel Aliat, de creștere a stabilității și securității regionale și internaționale”

“Pe fondul proliferării amenințărilor balistice și a interesului continuu al actorilor statali și non-statali de a testa și dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeană a sistemului antirachetă al SUA şi, deci, şi baza Deveselu, reprezintă o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel Aliat, de creștere a stabilității și securității regionale și internaționale. Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federația Rusă, așa cum a fost comunicat în repetate rânduri de partea română şi de partea americană, ci amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic”, precizează mae în comunicat.

Ministerul mai transmite faptul că tpate aceste elemente și precizări, privind sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în Europa, au fost reiterate recent de ministrul Bogdan Aurescu în cadrul sesiunii pucblice “Dialoguri@MAE” amintite mai sus, dar și în cadrul interviurilor acordate în ultima perioadă.

Rusia a avertizat România că elementele antirachetă care vor fi instalate la Deveselu încalccă prevederile Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), cerând României și SUA să renunțe „cât nu este prea târziu”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:26 - Comisia Europeană va media conflictul între autoritățile din România și TikTok, după ce primele au amenințat că vor suspenda platforma
10:10 - Toni Greblă (AEP), în cazul în care CCR anulează scrutinul din 24 noiembrie: Primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea fi reorganizat în 15 decembrie, iar la doilea tur în 29 decembrie
09:58 - Cod galben de ninsori. 11 județe sunt vizate
09:51 - Andreea Esca a defilat pe podiumul de modă alături de tatăl ei, în vârstă de 86 de ani. Au purtat hainele create de Alexia Eram
09:51 - Rețeaua Georgescu, într-un material exclusiv B1 TV. Conturi de Telegram cu zeci de mii de clipuri de propagandă, inclusiv în rusă, și „voluntari” gata să invadeze rețelele sociale (VIDEO)
09:36 - Sindicaliștii din silvicultură prostează în Piața Victoriei. Lor li se alătură polițiștii, militarii, minerii, siderurgiștii și CFR-iștii
09:30 - Remus Ștefureac: Până duminică seară numărarea a 9 milioane de voturi, dacă sunt implicate doar 500 de persoane, este aproape imposibilă / Pâcla politică a deschis o ușă largă unui populist simplist și extrem (VIDEO)
09:25 - „Ne este atât de dor de ea”: Fanii salută revenirea Angelei Merkel pe scena politică. 35.000 de exemplare din autobiografia ei s-au vândut deja din prima zi
09:14 - Cum va fi vremea astăzi. Temperaturile sunt în scădere
09:04 - FCSB, aproape sigură de play-off după remiza cu Olympiakos! Ce șanse îi dau statisticienii la calificarea directă în optimi