Proteste în SUA | Magazine vandalizate pe celebra 5th Avenue din New York în urma violențelor din timpul manifestațiilor din ultimele zile (VIDEO)

Proteste în SUA | Magazine vandalizate pe celebra 5th Avenue din New York în urma violențelor din timpul manifestațiilor din ultimele zile (VIDEO)
sursa foto: Abaca Press / AA/ABACA/Hepta

La opt zile de la moartea lui George Floyd, în Statele Unite continuă protestele de amploare față de rasism, butalitatea poliției și inegalitățile sociale. Deşi apar imagini emoționante cu poliţişti care merg de mână cu manifestanţii, cu îmbrăţişări între albi şi afroamericani şi marşuri „ale păcii” cu mii de participanţi, viaţa în stradă în oraşele din SUA arată cu totul altfel. Magazine vandalizate, maşini incendiate, poliţişti care trag cu gaze şi cu gloanţe de caucic, manifestanţi care distrug tot ce le iese în cale şi care se bat între ei sunt imagini ale protestelor care zguduie SUA în aceste zile.

Magazinele de lux din New York, vandalizate în timpul manifestațiilor

Manifestațiile pașnice sunt deturnate de grupuri de huligani care comit jafuri și acte de violență. Iar dovadă stau imagini cu marile magazine de pe celebra 5th Avenue din New York, prădate de aceștia. Intrările în magazinele brand-urilor de lux din Manhattan au fost blocate după cum se poate vedea în imaginile care circulă pe internet.Plăci de lemn sau de metal în loc de uși și geamuri, paznici cu câini sau chiar sârma ghimpată: așa au ales mai multe magazine din Downtown Manhattan să se protejeze de hoți. Măsurile au venit după ce zilele trecute, Manhattan-ul a fost jefuit ca la ușa cortului de către hoții care au profitat de proteste. Imaginile filmate de un locuitor al New York-ului arată cum s-au baricadat aproape toate magazinele din centrul oraşului.

Între timp, cei trei politisti din Minneapolis au fost pusi sub acuzare miercuri și urmeazăsăse prezinte în fața instanței, pentru prima dată, joi. Ei sunt acuzați de complicitate la omor și de încurajarea uciderii lui George Floyd și riscăpânăla 40 de ani de închisoare.

În paralel, s-a mărit și lista de acuzații aduse la adresa lui Derek Chauvin, polițistulcare l-a sufocat pe George Floyd. În situația în care va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă cuînchisoarea pe viață. El nu a fost, însă, acuzat de omor premeditat, lucru care a atras nemulțumirea familiei lui George Floyd.

George Floyd, testat pozitiv pentru COVID-19

Familia lui Floyd este nemulțumită șiraportul final al autopsiei acestuia, unde nu se precizeazăfoarte clar dacă decesul lui a fost provocat de genunchiul care i-a fost ținut pe gât timp de peste opt minute de către David Chauvin. În schimb, indicăfaptul căera infectat cu COVID-19, căavea probleme cardiace,avea un istoric de hipertensiune arterialăși cămurit în urma un stop cardiopulmonar. Informațiile din documentul final le completeazăpe cele ale unui raport preliminar, care aratăniveluri moderate de fentanil și metamfetamină în sângele lui Floyd.

De mai bine de osăptămână, Statele Unite se confruntăcu proteste de o amploare nemaîntâlnităîn ultimii ani. O parte a lor fiind generate chiar de faptul ca polițiștii care au luat parte la arestarea lui George Floyd nu fuseserăîncăpuși sub acuzare.

George Floyda fost ucis pe 25 mai, în Minneapolis, în cursul unei intervenții a Poliției, care a fost alertată pentru că bărbatul a încercat să-și cumpere țigări cu o bancnotă falsă de 20 de dolari. Floyd își pierduse slujba din cauza crizei generatede pandemia decoronavirus. Angajații magazinului au spus la 911 că acesta e „îngrozitor de beat” și „că nu se poate controla”.

La fața locului au ajuns, în primă fază, doi polițiști, care l-au scos pe Floyd din mașină,l-au încătușat și l-au împinsîn peretele magazinului. Când aceștia s-a apropiat cu Floyd de mașina de poliție, el a refuzatsă urce și s-aprăbușeitla pământ. Atunci a intervenit un al doilea echipaj, din care făcea parte și Derek Chauvin, agent pe numele căruia deja existau mai multe plângeri.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`