Proteste antiguvernamentale și anti-europene în Italia. Fără să respecte distanțarea socială, italienii s-au adunat în mai multe orașe, cerând redeschiderea economiei și revenirea la liră

Proteste antiguvernamentale și anti-europene în Italia. Fără să respecte distanțarea socială, italienii s-au adunat în mai multe orașe, cerând redeschiderea economiei și revenirea la liră

Mai multe orașe din Italia, dar în special Milano și capitala Roma, au devenit scenele unor proteste împotriva guvernului Giuseppe Conte, sâmbătă, când oamenii au ieșit să își exprime nemulțumirea față de închiderea economiei, dar și față de UE, fără să respecte totușimăsurile de distanțare socială. Unii dintre ei au purtat măști, dar adesea acestea erau coborâte sub bărbie.

Proteste antiguvernamentale și anti-europene în Italia

Manifestația de la Roma a fost formată din circa 200 de persoane – unele susținând că fac parte din zona de extremă dreapta – au scandat sloganuri antiguvernamentale și au strigat „libertate”. Poliția a încercat să spargă rândurile mulțimii, astfel că o parte dintre protestatari au fugit pe o străduță, în timp ce alții s-au culcat în fața forțelor de ordine sau, după caz, au lovit cu palmele în caroserii, potrivit AFP citată de Agerpres.

‘Am o firmă cu 30 de angajaţi, dintre care 20 sunt în şomaj tehnic. Nu au luat niciun euro de trei luni, din ce să mânânce?(…) Nu mai vrem nici această Italie, nici această Europă’, striga Nicola Franzoni, unul dintre organizatori.

Fără să respecte distanțarea socială, italienii s-au adunat în mai multe orașe, cerând redeschiderea economiei și revenirea la liră

Dacă unii protestatari au purtat măști, nimeni nu a respectat distanțarea socială, iar poliția a încercat să îi identifice pentru a le aplica amenzi.

Presa locală susține că scene identice au avut loc la Milano, capitala regiunii Lombardia, unde în jur de 200 de persoane s-au adunat în Piața Domului, pentru a cere revenirea la liră și ‘un guvern ales de popor’, printre alte revendicări. Nici aici nu au fost respectate normele de distanțare socială.

Nu este primul protest din Italia, în contextul pandemiei de coronavirus

În urmă cu doar câteva zile, mii de cadre medicale și studenți la medicină ieșeau în stradă pentru a solicita o reformă a domeniului sanitar, care să se manifeste în special prin creșterea numărului de burse pentru specializări.

„Sa plecăm de la o serie de date: pânăîn 2025, peste 60% dintre colegii noștri specialiști și medicii generaliști se vor retrage. Datăfiind actuala politicăsanitară, nu va exista suficient personal pentru a-i înlocui. Dreptul la îngrijire și la sănătate al tuturor cetățenilor va fi în consecințăpus în pericol”, arăta un comunicat al organizatorilor.

De altfel, chiar și înainte de aceste proteste, autoritățile italiene erau nemulțumite de faptul că, pe fondul ameliorării efectelor pandemiei de COVID-19, cetățenii peninsulari au început să revină treptat la vechile obiceiuri. Mai mulți primari au subliniat nevoia de a respecta măsurile sociale și obligativitatea portului de mască, explicând că persoanele care nu se conformează cu reglementările în vigoare riscă sancțiuni drastice.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`