Procurorii de stat din Rusia au precizat că vor cere instanței, marți, o condamnare la închisoare de până la 3 ani și jumătate pentru opozantul Aleksei Navalnîi, iar Kremlinul a declarat că nu va asculta plângerile SUA cu privire la acest caz, relatează Reuters.
Autoritățile ruse au reținut peste 5.300 de persoane care au luat parte la protestele desfășurate duminică în Rusia, manifestații în cadrul cărora demonstrații au făcut apel la eliberarea lui Navalnîi, un critic proeminent al președintelui rus Vladimir Putin, care a fost reținut luna trecută, când a revenit din Germania.
Cazul Aleksei Navalnîi a deschis noi discuții despre eventuale sancțiuni occidentale împotriva Rusiei și a alimentat tensiunile la nivel internațional.
Demonstrațiile de duminică nu au rămas fără o reacție din partea lui Antony Blinken, noul Secretar de Stat al SUA, care a condamnat ceea ce a descris ca fiind o utilizare persistentă a unor tactici agresive împotriva protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor, cerând la rândul său eliberarea lui Aleksei Navalnîi.
Kremlinul a precizat că va ignora comentariile lui Antony Blinken în legătură cu ceea ce partea rusă a descris ca fiind proteste interne ilegale, avertizând cu privire la posibilitatea ca Washingtonul să instituie noi sancțiuni.
„… Nu suntem pregătiți să acceptăm sau să luăm în considerare declarațiile americane despre această chestiune”, a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Un tribunal va examina, marți, o solicitare venită de la serviciul penitenciar din Moscova privind darea unei sentințe de condamnare de până la 3 ani și jumătate de închisoare pentru Aleksei Navalnîi, pentru presupuse încălcări ale probațiunii. Opozantul rus susține că probele împotriva sau au fost fabricate.
Procuratura generală a Rusiei a declarat, luni, că solicitarea este atât legală, cât și justificată, și că procurorii de stat se vor exprima în favoarea cererii depuse de serviciul penitenciar.
În vârstă de 44 de ani, Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, fiind reținut chiar în momentul în care a revenit în țară din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit în Rusia cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok.
El susține că atacul împotriva sa a fost ordonat de Vladimir Putin, o acuzație pe care Kremlinul o neagă.
Vladimir Ashurkov, un aliat al lui Aleksei Navalnîi, a publicat o scrisoare adresată președintelui american Joe Biden sâmbătă, un document ce făcea apel la instituirea de sancțiuni împotriva oamenilor de afaceri și a oficialilor identificați drept aliați apropiați ai lui Vladimir Putin.
În replică, luni, Kremlinul a spus că mișcarea a arătat că Fundația Anticorupție a lui Aleksei Navalnîi acționează ca un „agent străin”. În plus, Dmitry Peskov susține că un număr mare de „huligani și provocatori” au luat parte la protestele naționale de duminică, acuzându-i că au acționat cu agresivitate împotriva forțelor de ordine.